πετρΠανηγυρική δικαίωση των θέσεών της, χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και τα οποία δείχνουν ότι κατά την περίοδο 2012-2013 η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 71%!

Παράλληλα, αμφισβητεί τον ισχυρισμό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών περί απωλειών εσόδων ύψους 400 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας πως «είναι αποτέλεσμα “δημιουργικής λογιστικής”» και πως «οι πραγματικές απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες».

Ταυτόχρονα η ΟΒΕ κάνει λόγο για περεταίρω μείωση της κατανάλωσης την περίοδο 2013-2014, αφού όπως επισημαίνει «περιορίζεται ουσιαστικά στο 1/3 της κατανάλωσης που είχε καταγραφεί τη σεζόν 2011-2012»!

«Στα παραπάνω όμως πρέπει να προσθέσουμε τις κοινωνικές, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές απώλειες (μέχρι και θανάτους είχαμε!), οι οποίες δεν μπορούν να μετρηθούν και δυστυχώς θα εμφανιστούν μακροπρόθεσμα στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΟΒΕ, όπου ακόμη αναφέρεται:

«Όσον αφορά το κύριο επιχείρημα ότι με την εξίσωση (αύξηση) του ΕΦΚ με το πετρέλαιο κίνησης θα χτυπηθεί το λαθρεμπόριο και η παραβατικότητα, μάλλον το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί. Από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου εφαρμοστικού νόμου που επέβαλλε την εξίσωση του ΕΦΚ, είχαμε προειδοποιήσει για τις τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον και στη ζωή  των ανθρώπων, με κατάληξη στη δήλωση ότι “δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί και συνένοχοι σε ένα ετοιμαζόμενο και προαναγγελθέν κοινωνικό έγκλημα”.  Δυστυχώς εμείς επιβεβαιωθήκαμε αλλά η κυβέρνηση κώφευε! Τώρα ετοιμάζουν μείωση του ΕΦΚ αλλά κανένας δεν ξέρει σε ποιο σημείο θα τον φέρουν. Καλό θα είναι η κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο από τώρα και να μην αφήσει το θέμα πάλι για την τελευταία στιγμή επιβάλλοντας εκβιαστικά την άγνωστη μέχρι τότε απόφασή της. Θέση της ΟΒΕ είναι  η επαναφορά, ως πρώτο βήμα, του ΕΦΚ στο χαμηλό συντελεστή που ίσχυε το 2011 και σε συνέχεια τον μηδενισμό του».