Ερώτηση για το νέο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στη Ροδόπη, και πιο συγκεκριμένα στην Αρίσβη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, όπου θανατώθηκαν επτακόσια ζώα, με αποτέλεσμα να προοιωνίζονται ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την κτηνοτροφία της περιοχής και την τοπική οικονομία γενικότερα, κατέθεσε προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Βουλευτής Κιλκίς της Χρυσής Αυγής Χρήστος Χατζησάββας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Χτύπησε ξανά η ευλογιά στη Ροδόπη, με πάνω από 700 ζώα να θανατώνονται στην Αρίσβη λόγω της ασθένειας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πλέον ισχύουν όπως κάθε φορά τα μέτρα προστασίας, με ζώνη προστασίας ακτίνας τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση, απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των αιγοπροβάτων, και περιορισμό των αιγοπροβάτων στην εκμετάλλευση που βρίσκονται. Τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη προστασίας και επιτήρησης διατηρούνται για 21 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των μολυσμένων εκμεταλλεύσεων, και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης σε αυτές.

Η εφαρμογή όλων των απαιτούμενων μέτρων σημαίνει ότι τουλάχιστον για την περιοχή Σαπών, θα υπάρξουν περιορισμοί έως την εμπορική περίοδο του Πάσχα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική καταστροφή των  κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι περιμένουν αυτές τις ημέρες για να πουλήσουν τα ζώα τους και να ανταπεξέλθουν στο κύριο μέρος των υποχρεώσεών τους. Παράλληλα θα υπάρξει σημαντικό πλήγμα στην τοπική αγορά, αφού μεγάλο μέρος της, άμεσα η έμμεσα στηρίζεται στην τοπική κτηνοτροφία, ακόμη και στα δημοτικά σφαγεία Σαπών που αυτή την περίοδο έχουν τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα στηρίξουν έμπρακτα τους κτηνοτρόφους, την κτηνοτροφία, τους επαγγελματίες, την αγορά, και την τοπική οικονομία του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών καθώς και της ευρύτερης περιοχής Σαπών, που κινδυνεύουν με ένα ακόμη βαρύ πλήγμα.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Έχει γίνει ακριβής εκτίμηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι από την ευλογιά στον νομό Ροδόπης;

  • Πρόκειται να καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις; Εάν ναι, ποιο το ύψος αυτών και πότε ακριβώς θα καταβληθούν;

  • Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου αφενός μεν να στηρίξει τους πληγέντες κτηνοτρόφους και αφετέρου να μειώσει τις προαναφερθείσες δυσμενείς συνέπειες στην τοπική κοινωνία και στην τοπική αγορά;».