Ενόψει της ολοκλήρωσης του μαθήματος «Πρακτική Άσκηση Δ΄ εξαμήνου» των τελειόφοιτων σπουδαστών/στριών της ειδικότητας «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας» σε ξενοδοχειακές μονάδες της Κομοτηνής, το Δημόσιο ΙΕΚ Κομοτηνής με ανακοίνωσή του ευχαριστεί θερμά τις συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Κομοτηνής (κατ’ αλφαβητική σειρά): Ανατόλια, Δημόκριτος, Κυρίδης, Όλυμπος, Ορφέας, Ροδόπη.

Εφαρμόζοντας την τεχνική της οριζόντιας κυκλικής εναλλαγής των θέσεων τοποθέτησης, οι εκπαιδευόμενοι/ες είχαν την ευκαιρία να μαθητεύσουν σε κάθε τμήμα της ξενοδοχειακής επιχείρησης (υποδοχή, εστιατόριο-αίθουσα πρωινού, καφέ, οροφοκομία, κ.λπ.), να αντιληφθούν τη μεταξύ τους αλληλεξάρτηση ως μέρος της αλυσίδας παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας, και να συνδέσουν βιωματικά το θεωρητικό υπόβαθρο που απόκτησαν από την επαγγελματική τους κατάρτιση στο Δ.ΙΕΚ, με την καθημερινή επιχειρησιακή πρακτική, υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων επαγγελματιών στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Οι καταρτιζόμενοι/ες ανέπτυξαν την αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα και την εργασιακή προσαρμοστικότητά τους, συμμετέχοντας σε ενέργειες υποδοχής κατά την άφιξη και την αναχώρηση των πελατών, σε εργασίες εστιατορικής τέχνης και σύνθεσης εδεσματολογίου, στην παραγωγή συνεδριακού προϊόντος, στην οργάνωση και λειτουργία του μπαρ και στην τακτοποίηση των δωματίων, παρακινούμενοι να θέτουν ως προτεραιότητα πάντα τη μέγιστη ικανοποίηση του πελάτη και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση.

“Κατά τη διάρκεια της μαθητείας εφαρμόστηκαν στην πράξη οι διδακτέες αρχές της διοίκησης και της παροχής υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να κατανοηθούν έμπρακτα και σε βάθος οι λειτουργίες του προγραμματισμού, της οργάνωσης και της διεύθυνσης ξενοδοχειακών μονάδων, να επιτευχθεί η εναρμόνιση με την εκάστοτε εταιρική κουλτούρα της επιχείρησης, να αναπτυχθούν επικοινωνιακές δεξιότητες και ηγετικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για τη διαχείριση κρίσεων και την επίλυση προβλημάτων”, σημειώνει η Διευθύντρια του Δ.ΙΕΚ Κομοτηνής, κ. Ζαφειρούλα Κοτσάκη.

Αρμονική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αμοιβαίας ωφελιμότητας

Οι μεν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εταιρική κοινωνική τους ευθύνη, διευρύνουν τις επιλογές στελέχωσής τους με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, και θέτουν τα θεμέλια για επαγγελματικές συνεργασίες με τους/τις αποφοίτους του Δ.ΙΕΚ.

Το δε Δ.ΙΕΚ, πραγματώνει τον ρόλο του συνδέοντας ευθέως την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων με την αγορά εργασίας, σε πραγματικές συνθήκες σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος, με στοιχεία έντονου ανταγωνισμού και συνεχούς μεταβλητότητας.

«Ευχαριστούμε όλα τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία για την ένθερμη υποστήριξη των προσπαθειών μας, συμβάλλοντας από κοινού στην οικοδόμηση στέρεων βάσεων για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού στην περιοχή μας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.