Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Κομοτηνής Σπάρτακος με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, αναφέρει:

spartakos-logo-1«Με αφορμή το οπερετικό πραξικόπημα στην Τουρκία, γίναμε πάλι μάρτυρες ενός απίθανου θεάτρου, όπου μια μερίδα μειονοτικών συντοπιτών μας “συμπαραστέκεται στην Μητέρα πατρίδα του”. Έτσι, μερικές δεκάδες άτομα πήγαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους εκεί οκτώ φυγάδες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (και όχι για να τους λυντσάρουν), ενώ πάνω από διακόσιοι άνθρωποι βρέθηκαν αργότερα στο τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής για να εκφράσουν – αυθορμήτως, εννοείται! – την συμπαράστασή τους στον Ερντογάν.

Βεβαίως μπορεί κανείς να προτιμά τον ισλαμοφασισμό από την στρατιωτική δικτατορία, η τουρκική δημοκρατική παλέτα δίνει διάφορες … επιλογές, πολύ μακριά από την πραγματική δημοκρατία που βιώνει στην Ελλάδα*. Αλλά και η σύνολη τοπική κοινωνία μπορεί να θυμάται ποιοι λειτουργούν ως πράκτορες της γείτονος, πρωτοστατώντας σε κατά παραγγελία συγκεντρώσεις μίσους (πλησιάζει και η 24η Ιουλίου…).

Και για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένας από τους εν ενεργεία βουλευτές δεν παρέστη, όπως και κανένας δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής (με την εξαίρεση του γνωστού Ριντβάν). Ήταν πάντως παρόντες και στις δύο συγκεντρώσεις οι τουρκομουφτήδες, οι δύο σεσημασμένοι πρώην βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι δήμαρχοι Μύκης και Αρριανών, οι κεφαλές του DEB, η συκοφάντης μας στα διεθνή φόρα, πρόσωπα δηλαδή απολύτως προβλέψιμα. Όσο για τον ρόλο του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, για άλλη μια φορά αποδείχθηκε εξόχως “εποικοδομητικός”, το θέμα είναι “για ποιόν”!

Υπάρχει μία έκφραση, “μπεσλεμέ”, που σημαίνει στα τουρκικά “ταϊσμένος”. Άραγε πού μπορεί να κολλάει…

 * Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατικής ηπιότητας, ώστε να μην παραδοθούν οι οκτώ αυτοί άνθρωποι στους κεφαλοκυνηγούς τους».