Ένα σπάνιο για την Ελλάδα πουλί, εντοπίστηκε στις αρχές Ιανουαρίου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, και πιο συγκεκριμένα στο παράκτιο τμήμα Γαλλικού – Αξιού, από ομάδα ερασιτεχνών ορνιθοπαρατηρητών.

Ο λόγος, για το χιονοτσίχλονο Plectrophenax nivalis, η καταγραφή του οποίου σήμανε συναγερμό μεταξύ των ορνιθοπαρατηρητών, πολλοί από τους οποίους κατέφτασαν από άλλα μέρη της Ελλάδας για να το δουν και να το φωτογραφίσουν.

Το πουλί, μεγέθους σπουργιτιού, δε φάνηκε να ενοχλείται από την ανθρώπινη παρουσία, γεγονός που πιθανόν να σημαίνει ότι στις περιοχές όπου ζει, δεν έχει…«βιώσει» ενοχλήσεις και απειλή από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

«Είδα το πουλί και το φωτογράφισα στις 17 Ιανουαρίου στον Αξιό, όπου συνάντησα και άλλους γνωστούς και φίλους να το αναζητούν. Μου έκανε εντύπωση η ηρεμία του πουλιού. Οκτώ άνθρωποι καθόμασταν γύρω και το φωτογραφίζαμε, αλλά αυτό μας κοιτούσε και συνέχιζε αμέριμνο το φαγητό του», περιγράφει την όμορφη εμπειρία του ο κ. Γιάννης Μαρκιανός.

Το χιονοτσίχλονο είναι είδος που αναπαράγεται κατά μήκος του αρκτικού κύκλου, και συγκεκριμένα στη Σκανδιναβία, και η εξάπλωσή του φτάνει ως τη χερσόνησο Καμτσάτκα της βορειοανατολικής Ρωσίας και τα νησιά της θάλασσας του Βερίγγειου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ή σε μετακίνηση, μπορούμε να το βρούμε σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα, όπως τώρα στην περιοχή του Αξιού, ή το 2009 σε παράκτιο υγρότοπο της Κω. Η καταγραφή του στον Αξιό είναι η ένατη πανελλαδικά.

Η στήριξη της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του, είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φωτογραφία: Γιάννης Μαρκιανός

Πηγή: econews

Επιμέλεια: inkomotini.gr