soufli-metaxiΗ Περιφερειακή Ενότητα Έβρου της ΠΑΜΘ, σε συνεργασία με το Σύλλογο φίλων της μετάξης «Η ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ»  συνεχίζει τις δράσεις για την στήριξη και προώθηση του μεταξιού, ενώ διοργανώνουν στο Σουφλί, την Κυριακή 13 Ιουλίου, στις 19.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ημερίδα αφιερωμένη στο ευγενές προϊόν.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των παραγωγών όπως επίσης η συνεργασία και ο συντονισμός όλων όσων εμπλέκονται στην παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία του μεταξιού και των προϊόντων του.

Στην πρώτη ενότητα της ημερίδας ο καθηγητής γεωπονίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος του Σηροτροφικού Εργαστηρίου,  κ. Πασχάλης Χαριζάνης, θα αναφερθεί στις νέες μορφές εκτροφής μεταξοσκώληκα και στις νέες μορφές καλλιέργειας της Μουριάς. Η συνεργασία και η συνεχής επικοινωνία με το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και το Εργαστήριο σηροτροφίας που έχει επιτευχθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας της Π.Ε. Έβρου, τους επαγγελματίες  αλλά και από τους ίδιους τους παραγωγούς,  μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της πληροφόρησης και των νέων εξελίξεων στον πρωτογενή τομέα.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση επαγγελματιών του μεταξιού, με την παρουσία του προέδρου του Συνδέσμου Ετοίμων Ενδυμάτων κ. Μελέτη  Καραμπίνη και με στόχο τη σύσταση «δια επαγγελματικού» φορέα για το μετάξι. Αυτή η ανάγκη προέκυψε στις συναντήσεις των ενδιαφερομένων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο όπως επίσης  και κατά την παρουσίαση της μελέτης της ΠΑΜΘ –  Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τον Σχεδιασμό παρέμβασης με στόχο να γίνει το Σουφλί πόλος ανταγωνιστικότητας με θέμα το  μετάξι. Η δημιουργία ενός οργάνου που θα εκπροσωπεί παραγωγούς, βιοτέχνες και εμπόρους, θα συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικής για το προϊόν, στον καθορισμό των  ενεργειών για την ανάδειξή του μεταξιού, στην δυνατότητα αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020)  και την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στηρίξουν τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής του προϊόντος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο συνεργασίας, συντονισμού και συνολικού  σχεδιασμού  των παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες για την ανάδειξη του μεταξιού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου επισήμαινε ότι για τον Έβρο και ειδικότερα για το Σουφλί  έως σήμερα η καλλιέργεια, επεξεργασία και εμπορία του μεταξιού αποτελούν σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας και ανάπτυξης. Η αύξηση της διεθνούς ζήτησης μεταξιού κατά τα τελευταία έτη, διαμορφώνει ελκυστικές τιμές σε διεθνές επίπεδο με αυξητικές τάσεις. Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιολογούν τις πρωτοβουλίες για την δημιουργία, σε νέες βάσεις, ενός δικτύου με κέντρο τον Νομό Έβρου για  την παραγωγή μεταξιού. Κινητήριος δύναμη σε όλες αυτές τις προσπάθειες είναι η «Χρυσαλίδα» που επιτελεί σύνθετο έργο. Διασώζει τη μνήμη, την παράδοση και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε γύρω από το μετάξι, συνδέει το προϊόν με τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς, κινητοποιεί τοπικές και εθνικές δυνάμεις για την ανάδειξη και προώθηση του μεταξιού, δημιουργεί τις βάσεις για την υιοθέτηση του από νέους σχεδιαστές σε πρωτότυπες και σύγχρονες δημιουργίες, «φέρνει» τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Σουφλί, καλλιεργεί την αγάπη για το μετάξι, επιδιώκει τη συνεργασία όλων γύρω από έναν κοινό σκοπό“. Η κ. Νικολάου υποστηρίζει πως  “η συνένωση δυνάμεων των επαγγελματιών, η υποστήριξη των πρωτοβουλιών από την αυτοδιοίκηση (Δήμο και περιφέρεια), η σύνδεση και συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των συλλογικών φορέων της, ο συντονισμός  των ενεργειών και η συμπληρωματικότητα των δράσεων καταγράφονται στα θετικά στοιχεία των πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στο Σουφλί στους τελευταίους μήνες για το μέλλον και τις προοπτικές του μεταξιού”.