Ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών Ροδόπης κ. Θεόδωρος Σαββάκης (δεξιά), και ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών Ροδόπης κ. Θεόδωρος Σαββάκης (δεξιά), και ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου λογιστών Ροδόπης κ. Θεόδωρος Σαββάκης (δεξιά), και ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης.

– Εύλογες υποψίες προνομιακής μεταχείρισης ενδιαφερομένων.

– Με αφορμή την παταγώδη αποτυχία λειτουργίας ηλεκτρονικής εφαρμογής για επιχειρήσεις που θέλησαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιχορήγησης πρόσληψης ανέργων.

Αγανάκτηση και οργή κυρίευσαν τους εκατοντάδες επιχειρηματίες που προσπάθησαν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση πρόσληψης ανέργων.

Και τούτο, διότι η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, λειτούργησε μόλις…πέντε λεπτά!

Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος λογιστών Ροδόπης, καταγγέλλει τον ΟΑΕΔ αναφέροντας:

«Η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων για τη συμμετοχή στο “Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66”, ξεκίνησε την 8η/10/2014 στις 12:00 μ.μ., και παρέμεινε ανοιχτή για μικρό χρονικό διάστημα, με το πρόγραμμα εφαρμογής να μην ανταποκρίνεται. Η είσοδος στην εφαρμογή, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου της υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ., κατέστη σχεδόν αδύνατη για το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών.

Καταγγέλλουμε την πρακτική αυτή της διοίκησης του Ο.Α.Ε.Δ., εξαιτίας της οποίας και παρά τις πολύωρες προσπάθειες των λογιστών-φοροτεχνικών, δεν κατέστη δυνατή η υποβολή των αιτήσεων.

Η αδυναμία αυτή της υποβολής των αιτήσεων, οφείλεται αποκλειστικά  και μόνο σε υπαιτιότητα της εφαρμογής της υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ., και σε καμία περίπτωση σε υπαιτιότητα των λογιστών-φοροτεχνικών, οι οποίοι και κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την υποβολή τους».

Την ίδια ώρα, και ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Θράκης, κ. Χρήστος Τερζίδης, με ανάρτησή του στο facebook, καταλογίζει στον ΟΑΕΔ, είτε ανεπάρκεια είτε μεθόδευση! Χαρακτηριστικά ο κ. Τερζίδης, αναφέρει:

«Αναρωτιέμαι αν κάποιος από τους υπεύθυνους έχει τον κοινό νου να εξετάσει το κόστος και την ωφέλεια που προκύπτει από την επιλογή μιας νέας διαδικασίας στις συναλλαγές του πολίτη με το Κράτος, και να την επιλέξει μόνο αν πεισθεί ότι το πρόσημο είναι θετικό.

Και εξηγούμαι:

Ανακοινώθηκε από τον Ο.Α.Ε.Δ. πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών. Για την υποβολή των δηλώσεων ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις που θα ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, επιλέχθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή. Προϋπόθεση της εισαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ο.Α.Ε.Δ., ήταν να έχει προμηθευτεί ο εργοδότης από τον Ο.Α.Ε.Δ. με αυτοπρόσωπη επίσκεψή του τον σχετικό κλειδάριθμο. Ανακοινώθηκε, δε, ότι θα ξεκινούσε στις 8/10/2014 και ώρα 12η μεσημβρινή η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Όπως όμως δηλώνουν όλοι οι λογιστές που επιχείρησαν να εισέλθουν στο ηλεκτρονικό σύστημα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, δεν το κατόρθωσαν γιατί το σύστημα είχε πέσει από τις 12.05΄.

Ξαναρωτώ λοιπόν: Ασχολήθηκε κανείς να ελέγξει τον χρόνο που ανάλωσαν οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες για να προσέλθουν στον Ο.Α.Ε.Δ. για να πάρουν τον κλειδάριθμό τους, ο οποίος αποδείχθηκε εντέλει άχρηστος, και τον χρόνο που ανάλωσαν οι λογιστές προσπαθώντας να εισέλθουν σε ένα εξ αρχής “πεσμένο” ηλεκτρονικό σύστημα;

Σκέφθηκε κανείς την περίπτωση της δυσλειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος πριν αποφασίσει την εφαρμογή του;

Αν δεν τα σκέφθηκαν όλα αυτά, τότε εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους· αν τα σκέφθηκαν και παρ’ όλα αυτά προχώρησαν, τότε θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για τις επιλογές τους.

Όλα αυτά σε βάζουν σε υποψίες μήπως κάποιοι είχαν προνομιακή μεταχείριση σε βάρος όλων των υπολοίπων.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η όλη διαδικασία είναι προσβλητέα, και θεωρώ σκόπιμο να γίνουν συντονισμένες ενέργειες εκ μέρους των πολιτών και των φορέων για να πάψουν επιτέλους να μας συμπεριφέρονται τόσο αναξιοπρεπώς».

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΑΕΔ, ανακοίνωσε:

“Η υποβολή αιτήσεων για το  «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας  25-66 ετών», ξεκίνησε την Τετάρτη 8.10.2014, στις 12 το μεσημέρι και οι θέσεις του προγράμματος καλύφθηκαν αυθημερόν από 4.156 επιχειρήσεις”.