Πρώτη Ορθόδοξη βάφτιση στη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του ’22.

Μια βάφτιση διαφορετική, ξεχωριστή, τελέστηκε στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση του Κυρίου.

Η Ζεϊνέπ βαφτίστηκε Ελένη από τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο, και με νονό τον γνωστό επιχειρηματία από το Κόσμιο Κομοτηνής, κ. Χρυσόστομο Κάρρο.

Το Μυστήριο είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς είναι η  πρώτη βάπτιση από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής Σμύρνης επαναλειτούργησε μετά από 93 χρόνια, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Σμύρνη, προ της Καταστροφής του 1922 είχε 16 ορθόδοξους ναούς, με σημαντικότερο τον Μητροπολιτικό ναό της Αγίας Φωτεινής που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, με το μεγαλοπρεπές και εξαίρετης τέχνης μαρμάρινο κωδωνοστάσιο που κτίσθηκε τον 17ο αιώνα, καταστράφηκε από σεισμό το 1688, ανοικοδομήθηκε το 1690, και επανοικοδομήθηκε το 1692 μετά από πυρκαγιά.

Οι εκκλησίες της Σμύρνης προ της Καταστροφής του 1922: Αγίου Γεωργίου (κοντά στη Μητρόπολη), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (στη συνοικία Φασουλά), Αγίας Φωτεινής, Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (στα Σχοινάδικα), Αγίας Αικατερίνης, Αγίου Τρύφωνα, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Χαραλάμπους και Ευαγγελίστριας (στην ελληνική συνοικία), Αγίου Νικολάου (στην αρμενοσυνοικία), Αγίου Βουκόλου (στον σταθμό Κασαμπά), Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (στη συνοικία Μορτάκια), Τιμίου Προδρόμου (στη Λυγαριά), Ταξιαρχών (στο νεκροταφείο).

Οι εκκλησίες της Σμύρνης σήμερα: Αγίας Φωτεινής, Άγιου Βουκόλου, Τιμίου Προδρόμου Λυγαριάς.