Τον ορατό κίνδυνο αποδόμησης του θεσμικού πλαισίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης, επισήμανε η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αννέτα Καββαδία, κατά την παρέμβασή της στη συζήτηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης στο Παρίσι.

«Αν η μέχρι στιγμής αντίδραση από την Ευρώπη, στο σύνολό της, είναι ενδεικτική, δεν μπορούμε παρά να είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για το αν είναι σε θέση ή αν επιθυμεί καν να ασχοληθεί με το θέμα, με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο. Πολλώ δε μάλλον, με έναν τρόπο που να δικαιώνει τις αξίες που θα θέλαμε να σκεφθούμε ότι είναι ακόμα η βάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται, πρέπει όμως και η υπόλοιπη Ευρώπη να μοιραστεί το βάρος», τόνισε η κ. Καββαδία, και πρόσθεσε: «Δεν θα ανεχθούμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων, λόγω της απροθυμίας των άλλων κρατών να κάνουν το καθήκον τους, όπως ορίζεται από τη θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης, τα νομικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχουμε κάνει το νομικό, ηθικό και ανθρωπιστικό μας καθήκον, και ζητούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της έναντι των εταίρων της, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε αμιγώς επιχειρησιακό επίπεδο».

Συνεχίζοντας, ανέφερε εμφατικά: «Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι στο πιο κρίσιμο ζήτημα σε ολόκληρη την ιστορία της, όλοι θα τιμήσουν τον λόγο και την υπογραφή τους, τότε δεν θα πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εμπνέει όλο και λιγότερους Ευρωπαίους, γιατί ο αντιευρωπαϊσμός δυναμώνει, και γιατί το ενδεχόμενο να καταλήξει η Ένωση ένα κενό θεσμικό κέλυφος μιας Ευρώπης που θα έχει επιστρέψει στη σκοτεινή εποχή του εθνικισμού, των αυτοκρατορικών ηγεμονισμών, και τελικά του φασισμού, γίνεται πλέον ορατό. Ως βουλευτές πρέπει να αναρωτηθούμε αν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτό».

Η κ. Καββαδία θα λάβει επίσης μέρος στις εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Υποχρεώσεων και Δεσμεύσεων των κρατών-μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθούν σήμερα 8 και αύριο 9 Μαρτίου.