Σκληρή απάντηση, αναδρομώντας στην πολιτική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών, επιφύλαξε το ΚΚΕ για τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος χθες κάλεσε τους ψηφοφόρους του Κομμουνιστικού κόμματος να υπερψηφίσουν το «όχι» στο σημερινό δημοψήφισμα.

Στην απάντησή του το ΚΚΕ, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ποιος τιμά;

Δεν είναι μόνο η πλευρά του «ναι» που έχει ανασύρει όλο το στερέωμα του αστικού πολιτικού συστήματος για να εκβιάσει την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά και η πλευρά του «όχι», που έχει καλέσει σε επιστράτευση, για να ασκήσει εκβιασμούς και πιέσεις και να εγκλωβίσει τον λαό να επιλέξει ποιο αντιλαϊκό μνημόνιο θα σφάξει όσα δικαιώματα του έχουν απομείνει.

Έτσι, λοιπόν, εμφανίστηκε ο Μ. Γλέζος να απευθύνεται στα μέλη, τους οπαδούς, τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, για να ψηφίσουν το «όχι» της κυβέρνησης… Επειδή «η χώρα βρίσκεται κάτω από έναν απόλυτο εκβιασμό των “εταίρων” και δανειστών της που έχει τα χαρακτηριστικά οικονομικού πολέμου», καταλήγοντας, ότι μόνο το «όχι» τιμά την Ιστορία του ΚΚΕ.

Κατ’ αρχάς δεν τιμά τους αγώνες στους οποίους είχε πάρει ο ίδιος μέρος, να καλεί τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να διαλέξουν με ποια θηλιά θα κρεμαστούν, πώς θέλουν να αυτοκτονήσουν, με το μνημόνιο Τσίπρα ή το μνημόνιο Γιούνκερ. Γιατί αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο του «όχι» που καλεί τον λαό να πει η κυβέρνηση. Δώστε μας «λευκή επιταγή» για να μπορέσουμε να κλείσουμε μια αντιλαϊκή συμφωνία μέσα σε 48 ώρες, είπε ο Τσίπρας στα τελευταία διαγγέλματά του.

Αυτό όμως δεν είναι παράδοξο, γιατί ο ίδιος ο Μ. Γλέζος, εδώ και πολλά χρόνια, έχει διαλέξει έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν του ΚΚΕ, έναν δρόμο που τον έχει πάει πολύ μακριά από τις αγωνιστικές παραδόσεις των κομμουνιστών στις οποίες αναφέρεται. Όπως, για παράδειγμα, όταν ταυτίστηκε και αξιοποιήθηκε κατάλληλα από το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980 προκειμένου να «κερδίζει» ψήφους αριστερών, όταν συνεργάστηκε με τον Συνασπισμό της Αριστεράς, το κόμμα που ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ τη δεκαετία του 1990 και που καθόρισε την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε., δηλαδή το μνημόνιο των μνημονίων.

Δικαίωμά του, ο καθένας διαλέγει την πορεία του, αρκεί να μη γίνεται τιμητής άλλων που επιμένουν να ακολουθούν μια πορεία ασυμβίβαστη, κόντρα στο ρεύμα της υποταγής, κόντρα σε όλες τις ξένες για τον λαό σημαίες, που δεν καλούν τον λαό να διαλέξει δημίους.

Αυτές τις αγωνιστικές παραδόσεις τιμά το ΚΚΕ με τη στάση του σε αυτό το δημοψήφισμα».