Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή” στον Δήμο Κομοτηνής, κ. Ελένη Λαφτσή, δικηγόρος η ίδια στο επάγγελμα – και συνεπώς γνώστρια του πεδίου της νομικής επιστήμης – παραθέτει τις σκέψεις της αναφορικά με την κυβερνητική εξαγγελία περί ίδρυσης μιας ακόμη Νομικής Σχολής, στην Πάτρα, μετά τις ήδη υπάρχουσες τρεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή.

Οι απόψεις της κ. Λαφτσή αποτελούν προδήλως και τα επιχειρήματα με τα οποία υποστηρίζει την αντίθεσή της στις κυβερνητικές προθέσεις:

“Η απόφαση για την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, άσχετα από το που, από τον τόπο δηλαδή που πρόκειται να λειτουργήσει, πρέπει να απαντάει και στο γιατί, λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω σκέψεις και ανησυχίες:

1. Είναι η Νομική μια παραγωγική σχολή που την ίδρυσή της επιτάσσουν οι ίδιες οι απαιτήσεις, οι ανάγκες της εθνικής οικονομίας; (θα είχαμε την ίδια αντίδραση αν αποφασιζόταν η ίδρυση μιας σχολής που να απαντά στις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας, όταν κατά βάση είμαστε μια αγροτική χώρα;).

2. Από που προκύπτει ότι ως χώρα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από νομικούς επιστήμονες, όταν συγκρινόμενοι με τις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερτερούμε δραματικά;! Π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία) των 65 εκατομμυρίων κατοίκων, οι δικηγόροι δεν ξεπερνούν τις 50.000, ενώ στην Ελλάδα των 10 μόλις εκατομμυρίων, έχουμε φτάσει τις 45.000, πλέον των 15.000 περίπου που φοιτούν στις τρεις Νομικές Σχολές! Μήπως εδώ ταιριάζει η γνωστή λαϊκή ρήση (παραφρασμένη), “κάθε πόλη και χωριό και ένα πανεπιστήμιο;”.

3. Μήπως αντί να εξαγγέλλουμε νέες Νομικές Σχολές, να εξετάσουμε επιτέλους με σοβαρότητα το θέμα της εξειδίκευσης στους διάφορους τομείς Δικαίου, που αποτελεί και το βασικό πλεονέκτημα των ξένων πανεπιστημίων και ταυτόχρονα σοβαρή υστέρηση των δικών μας;

4. Υπάρχει καμιά αμφιβολία (που να τεκμηριώνεται με σοβαρά επιχειρήματα και όχι με αστειότητες), ότι η ίδρυση κι άλλης Νομικής Σχολής – άσχετα με το που – θα αποδυναμώσει το βασικό επιστημονικό και οικονομικό πλεονέκτημα της περιοχής μας που λέγεται ΔΠΘ; Ότι σε συνδυασμό με τον νέο νόμο που δίνει το δικαίωμα σε καθηγητές δεκαπενταετούς προϋπηρεσίας να «μεταφέρουν» τη θέση τους σε οποιαδήποτε άλλη πανεπιστημιακή σχολή, και την απελευθέρωση μετεγγραφών φοιτητών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ,το ΔΠΘ θα μπει σε περιπέτειες;

5. Δεν συνηθίζω να αποδίδω χαρακτηρισμούς σε όσους εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους, όποιες κι αν είναι αυτές. Αλλά δεν μπορώ να μην υπερασπιστώ το δικαίωμά μου να αγωνιώ – μαζί με πλήθος άλλων συμπολιτών μου – για το μέλλον και τις προοπτικές αυτού του τόπου, απέναντι σ’ αυτούς που με αφάνταστη ευκολία και αβασάνιστα, βαφτίζουν “λαϊκισμό” και “τοπικισμό” τις δικαιολογημένες αυτές αγωνίες. Στο κάτω-κάτω επιλέξαμε ενσυνείδητα να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σ’ αυτόν τον τόπο, και οφείλουμε να “βγούμε λίγο από τον στενό δικό μας κόσμο” και να ζήσουμε στην πραγματικότητα!”.