Σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα Εrasmus+ συμμετέχει το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Τα προγράμματα «Mobile applications to ease learning for students» και «Technology and ICT in education», υλοποιούνται από 01.09.2017 έως 31.08.2019 Στο πρώτο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης σχολεία από την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ιταλία και την Τουρκία, και το δεύτερο από την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

“Στόχος των προγραμμάτων είναι οι μαθητές να βελτιώσουν τις γνώσεις τους όσον αφορά τα εργαλεία ΤΠΕ για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τις πρακτικές δεξιότητες σχετικές με τον σχεδιασμό μίνι μαθημάτων, τα ψηφιακά εργαλεία, τα ηλεκτρονικά κουίζ, τα ψηφιακά έργα τέχνης, τα κίνητρα, τα σχολικά αποτελέσματα, την εμπειρία μιας άλλης κουλτούρας, την αύξηση της προσαρμοστικότητας και των πολιτισμικών διαφορών που καθιστούν την Ευρώπη τόσο διαφορετική και εν τούτοις ενιαία.

Επίσης, θα επωφεληθούν από τα αποτελέσματα των έργων, θα εξοικειωθούν με την έννοια της ετερότητας και θα διδαχθούν τις αξίες της ανοχής, του αμοιβαίου σεβασμού και της αποδοχής. Αυτά τα οφέλη θα μεταφραστούν βραχυπρόθεσμα σε θετικό κλίμα στο σχολικό περιβάλλον και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη των μαθητών ως ανεκτικών ατόμων που μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από αυτούς.

Η χρήση των smartphones αποτελεί must ανάμεσα στους έφηβους μαθητές, με αποτέλεσμα, να αποτελεί το απαραίτητο gadget τους. Θέλοντας να ενθαρρύνουμε τους μαθητές να κάνουν έξυπνη και ενεργητική χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών της πληροφορίας στον τομέα του σχεδιασμού και της ανάπτυξης εφαρμογών μέσω κινητών τηλεφώνων, θα ωθήσουμε τους μαθητές να περάσουν από την  παθητική κατανάλωση εφαρμογών για κινητά, στην ενεργό χρήση των εργαλείων ανάπτυξης για κινητά τηλέφωνα.

Απώτερος στόχος και των δύο έργων είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες του προγράμματος θα προωθήσουν την πρακτική εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, τη διεύρυνση των οριζόντων μέσω της επαφής με διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες και κουλτούρες, και την ενίσχυση των «ήπιων δεξιοτήτων», δηλαδή επικοινωνία, συνεργασία, αυτοπεποίθηση και επινοητικότητα.

Η συγχρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε 23.390 ευρώ για το κάθε ένα πρόγραμμα, και βάσει της επιχορήγησης θα υλοποιηθεί η κινητικότητα 26 μαθητών και καθηγητών ανά πρόγραμμα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε διεθνείς δραστηριότητες μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης, που θα οργανωθούν στη Σουηδία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα. Επιπλέον, οι καθηγητές θα συμμετάσχουν σε διεθνείς συναντήσεις σχεδιασμού προγραμματισμένες στη Ρουμανία, τη Σουηδία και την Τουρκία.

Η συμμετοχή στα έργα είναι δωρεάν. Στους συμμετέχοντες παρέχεται μεταφορά, διαμονή, γεύματα, ελκυστικές δραστηριότητες ΤΠΕ, ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα ελεύθερου χρόνου, ασφάλιση, γλωσσική, πολιτιστική και παιδαγωγική προετοιμασία πριν από τις διεθνείς συναντήσεις”.