Με το «Προορισμός Σάπες» απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Έρευνας

Το Μουσείο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια σειρά δράσεων με τίτλο «Κινηματογραφικές διαδρομές» στο πλαίσιο του προγράμματος Euforia (European Films For Innovative Audience Development) σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη Laterna Magica της Ουγγαρίας και το πανεπιστήμιο Spoleczna Akademia Nauk της Πολωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, 200 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Πολωνία εργάστηκαν σε 24 ομάδες και δημιούργησαν 24 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, όπου αποτύπωσαν με εξαιρετική φρεσκάδα τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους απέναντι στα ζητήματα της μετανάστευσης και των προσφύγων.

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την ψηφιακή οπτικοακουστική τεχνολογία μέσα από τη θεματική του πρόσφυγα και του μετανάστη προσπαθώντας να ανιχνεύσουν το αν και σε ποιο βαθμό είναι εφικτή η ένταξη, η αφομοίωση, ακόμη και η προσαρμογή του Ξένου. Οι μαθητές με τη βοήθεια ειδικών και έμπειρων κινηματογραφιστών και επαγγελματιών εκπαιδεύτηκαν πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό ζήτημα και στην συνέχεια με την κάμερα στο χέρι αποτύπωσαν τις δικές τους ιδέες σε μια ταινία μικρού μήκους.

Για την υλοποίηση των ντοκιμαντέρ αυτών δούλεψαν 10 σχολεία στην Ελλάδα (5 στη Θεσσαλονίκη, 2 στην Αθήνα, 2 στη Μυτιλήνη και 1 στις Σάπες Ροδόπης), 8 στην Πολωνία και 6 στην Ουγγαρία. Το σχολείο που εκπροσώπησε τις Σάπες ήταν το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, το οποίο με το ντοκιμαντέρ «Προορισμός Σάπες» απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Έρευνας.

Αναλυτικά, τα βραβεία του 2ου μαθητικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ EUFORIA Student Digital Short είναι τα εξής:

Βραβείο της Επιτροπής (Ελλάδα):

Απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ακόλουθες ταινίες:

Αθηναίος Μέτοικος (1ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής, Αθήνα)

Το σκεπτικό της επιτροπής: «μέσα από την ιστορία ενός πολιτικού πρόσφυγα, η ταινία φωτίζει τους τρόπους κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες, ενώ μέσα από το ανάγλυφο πορτρέτο αυτού του ανθρώπου και την αυθεντικά φιλική διάθεσή του απέναντι στους μαθητές, ο ίδιος γίνεται μια προσωπικότητα που θυμόμαστε και μετά το τέλος της ταινίας».

Χθες Ξένοι, Σήμερα Φίλοι (2ο Γενικό Λύκειο Χαλκηδόνας, Θεσσαλονίκη)

Το σκεπτικό της επιτροπής: «μια έντονα συναισθηματική ιστορία που καθηλώνει το κοινό με το πάθος των χαρακτήρων της, κυρίως του νεαρού Σύρου πρόσφυγα ο οποίος προσπαθεί σκληρά να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία ενός ελληνικού χωριού».

Βραβείο της Επιτροπής (Πολωνία):

Asma (General Secondary School no 2 Łódź, Πολωνία)

Το σκεπτικό της επιτροπής: «μια αυθεντική και συγκινητική ιστορία με σαφή αίσθηση δομής και στόχου, που επιτυγχάνει να καλλιεργήσει στους θεατές την ενσυναίσθηση απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα».

Βραβείο της Επιτροπής (Ουγγαρία):

From a Foreigner’s Point of View (Szent László Gimnázium, Ουγγαρία)

Το σκεπτικό της επιτροπής: «η πλοκή χτίζεται με επιτυχία και αποκαλύπτει μια ελκυστική ιστορία για την ανοχή και το σεβασμό στον ξένο, που προσωποποιείται στην αφήγηση του πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ: ενός ινδού μετανάστη που ζει στη Βουδαπέστη».

Λαμβάνοντας υπόψη τις ξεχωριστές δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά κάθε κινηματογραφικής ομάδας, η εκπαιδευτική ομάδα του προγράμματος EUFORIA ΙΙ πήρε την πρωτοβουλία να απονείμει επιπλέον μια σειρά από τιμητικές διακρίσεις:

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης:

Ικέτιδες του Χθες, Ικέτες του Σήμερα (2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης, Αθήνα)

Βραβείο Κινηματογραφικής Μνήμης:

Πρόσφυγας στη Χώρα μου (1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά, Θεσσαλονίκη)

Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Έρευνας:

Προορισμός Σάπες (Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, Κομοτηνή)

Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Συμμαχίας:

Sonder (16ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία «Αντιγόνη»).

Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Γαστρονομίας:

Briyianni με χωριάτικη σαλάτα (Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη σε συνεργασία με τη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων  «Άρσις» – Ωραιοκάστρου)

Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου:

It’s all Greek to Me (Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Ηλιαχτίδα», Μυτιλήνη)

Βραβείο Κινηματογραφικής Καινοτομίας:

Mytopia (Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με λυκειακές τάξεις)

Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Παρέας:

Πειράματα Φιλίας (1ο Γυμνάσιο Πυλαίας – Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Σόφτεξ, Μουριές Ελευθέριου-Κορδελιού)

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EUFORIA 2016-2017 (Creative Europe-MEDIA) – που ακολούθησε το EUFORIA 2015-2016 – βασικός διαχειριστής είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο μέσω του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οργανώνει, συντονίζει και επιβλέπει τις εργασίες του προγράμματος, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Spoleczna Akademia Nauk – San (Πολωνία) και τον πολιτιστικό οργανισμό Laterna Magica Kulturális és Oktatási Szolgáltató Kft (Ουγγαρία).

Πηγή: Parallaximag.gr

Επιμέλεια: Inkomotini.news