Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος, με τους Περιφερειάρχες Κεντρικής
Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, και Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.
– «Όταν υποχωρήσουν τα νερά του Έβρου, θα ξεκινήσει νέο κύμα εισόδου παράνομων οικονομικών μεταναστών».
– «Στην περιοχή μας δεν πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε παραμονή παράνομων μεταναστών».
– «Υπάρχει δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων για την επαναλειτουργία των Σχολών Αστυφυλάκων στην Περιφέρειά μας, που ακόμη λειτουργούν ως κέντρα υποδοχής μεταναστών».
– «Να μην προσπαθήσουμε μέσω της πολιτικής μας για τους πρόσφυγες, να λύσουμε το ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών».
– «Δεν πρέπει να αγνοηθεί ο κίνδυνος να παρεισφρήσουν ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, ακραία στοιχεία».
Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των ροών προσφύγων, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Νικόλαος Βούτσης, οι Αναπληρωτές Υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, και Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, και οι Περιφερειάρχες της χώρας.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου εισηγήθηκε τη δημιουργία ανοιχτών, μικρών δομών φιλοξενίας προσφύγων ανά Δήμο σε κάθε Περιφέρεια, με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, παρατήρησε τα εξής, για τα οποία όπως σημείωσε είναι ενήμερος ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης:
α. «Πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των περιπτώσεων, αφενός μεν των προσφύγων που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, αφετέρου δε των οικονομικών μεταναστών που προωθούνται από κυκλώματα με τρόπο παράνομο. Η εικόνα που έχω από την περιοχή της Περιφέρειάς μου, δείχνει ότι η αναλογία 80 πρόσφυγες προς 20 οικονομικούς μετανάστες, που ισχυρίζεται η Υπουργός, ισχύει αντίστροφα. Άλλωστε οι πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές είναι συνήθως οικογένειες, ενώ οι οικονομικοί μετανάστες που φτάνουν σ’ εμάς, είναι άνδρες. Το θέμα είναι σοβαρό. Κανένας δεν διαφωνεί με την παροχή άμεσης ιατρικής περίθαλψης, με την καταγραφή και την προώθηση των προσφύγων στις κατάλληλες δομές. Πρέπει οπωσδήποτε να επιδείξουμε υπεύθυνη στάση. Όμως, να μην προσπαθήσουμε μέσω της πολιτικής μας για τους πρόσφυγες, να λύσουμε το ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών.
β. Όσον αφορά την Περιφέρειά μας και ειδικότερα τον Έβρο, οι εκτιμήσεις όλων είναι πως όταν υποχωρήσουν τα νερά του ποταμού, θα ξεκινήσει νέο κύμα εισόδου παράνομων οικονομικών μεταναστών. Εδώ πρέπει να σημειώσω, ότι ο φράχτης, αν και όταν ξεκίνησε η κατασκευή του είχε προκαλέσει κάποιες αρνητικές αντιδράσεις, επί της ουσίας λειτούργησε. Σήμερα το αναγνωρίζουν όλοι αυτό. Επίσης, η λειτουργία του φράχτη και οι πλημμύρες, οδήγησαν στην αποδυνάμωση του FRONTEX. Ήδη σχεδιάζεται επίσκεψη του Αρχηγού του μέσα στον Απρίλιο, επομένως σε κάθε περίπτωση αιτούμαστε την αύξηση των στελεχών του στην περιοχή για δύο σημαντικούς λόγους: διότι έτσι προωθείται το αίσθημα ασφάλειας, και επειδή μέσω αυτών διεθνοποιείται καλύτερα το πρόβλημα.
γ. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να αγνοηθεί ο κίνδυνος να παρεισφρήσουν ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, ακραία στοιχεία. Η συνύπαρξη τέτοιων στοιχείων σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως η δική μας, μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα. Οφείλω εδώ να ξεκαθαρίσω, πως το σύνολο των μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής μας, συμβιώνει αρμονικά στην τοπική κοινωνία.
δ. Στην περιοχή μας δεν πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε παραμονή παράνομων μεταναστών. Κι αυτό γιατί ήδη στα μέρη μας έχουμε μόνιμη συνεχή παρουσία τουλάχιστον τριακοσίων παράνομων οικονομικών μεταναστών. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Υπουργός κ. Πανούσης, ο οποίος γνωρίζει καλά την περιοχή μας, υποστηρίζει τη μη παραμονή μεταναστών στη Θράκη. Επιπλέον, υπάρχει δέσμευση όλων των πολιτικών κομμάτων για την επαναλειτουργία των Σχολών Αστυφυλάκων στην Περιφέρειά μας, που ακόμη λειτουργούν ως κέντρα υποδοχής μεταναστών».