130 Βούλγαροι υπήκοοι ψήφισαν στο Δημαρχείο Κομοτηνής για τις βουλευτικές εκλογές της γείτονος.

Στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο τους Κοινοβούλιο, προσήλθαν την Κυριακή 26 Μαρτίου, εκατομμύρια Βούλγαροι πολίτες.

Στην ελληνική επικράτεια στήθηκαν συνολικά 21 κάλπες για την εξυπηρέτηση των υπηκόων Βουλγαρίας οι οποίοι ζουν ή εργάζονται στη χώρα μας. Μία από αυτές κάλπες βρισκόταν στο δημαρχιακό κατάστημα της Κομοτηνής, όπου είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 130 ψηφοφόροι. Οι εκατό εξ αυτών είναι Βούλγαροι υπήκοοι που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, ενώ οι τριάντα προσήλθαν από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστό μεταξύ 32% και 33% στις πρόωρες εκλογές της Βουλγαρίας, παραμένει το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ.  Ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα, με ποσοστό 28%-29%, ενώ το μειονοτικό κίνημα DOST που αποσπάστηκε πριν τις εκλογές από το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, συγκεντρώνει, βάσει των υπολογισμών των αναλυτών, ποσοστό 2%-3% και δεν εισέρχεται στη Βουλή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Alpha Research, στη νέα Βουλή της χώρας θα εισέλθουν έξι πολιτικές δυνάμεις. Η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο νέο Κοινοβούλιο θα είναι το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών με ποσοστό κοντά στο 10%, ενώ τέταρτος αναδεικνύεται ο εθνικιστικός σχηματισμός «Ηνωμένοι Πατριώτες» του Εθνικού Μετώπου για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας, του κόμματος ΑΤΑΚΑ και του VMRO, με 9%-10% των ψήφων. Το κόμμα «Βούληση» του επιχειρηματία Βεσελίν Μάρεσκι είναι πέμπτη δύναμη με 5% περίπου, και στην έκτη θέση με 4% είναι ο δεξιός συνασπισμός «Μεταρρυθμιστικό μπλοκ-Λαϊκή Ψήφος». Η δε προσέλευση στις κάλπες, ανέρχεται στο 48%-49%.

Σύμφωνα με ενδιάμεσα στοιχεία του βουλγαρικού ΥΠ.ΕΞ., στο εξωτερικό ψήφισαν συνολικά 40.000 Βούλγαροι, εκ των οποίων πάνω από 14.000 στην Τουρκία.