Σε λειτουργική ετοιμότητα βρίσκεται από χθες και η 2η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Κομοτηνής, που στεγάζεται στο Α΄ ΚΑΠΗ της πόλης στην περιοχή της δημοτικής αγοράς.

Στελεχώνεται από παθολόγο, παιδίατρο, κοινωνικό λειτουργό, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, και ήδη δέχεται τις πρώτες επισκέψεις.

Εξάλλου, περισσότερες από επτακόσιες επισκέψεις-εγγραφές έχουν γίνει στη λειτουργούσα από τις αρχές Μαρτίου 1η ΤΟΜΥ (όπισθεν Μουσικού Σχολείου).

Τα στοιχεία δηλαδή δείχνουν οτι οι ΤΟΜΥ σε μικρό χρόνο κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, οι οποίοι πλέον γνωρίζουν πως για πλειάδα θεμάτων υγείας μπορούν να εξυπηρετηθούν (δωρεάν εννοείται) από τις ΤΟΜΥ χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν το νοσοκομείο.  

Ο απώτερος σχεδιασμός της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας-Θράκης για την Κομοτηνή, προβλέπει τη λειτουργία συνολικά τεσσάρων ΤΟΜΥ (μία ακόμη δηλαδή στο Πολυλειτουργικό Κέντρο και άλλη μία στην περιοχή του ΚΤΕΛ).

Οι ΤΟΜΥ αποτελούν την για πρώτη φορά στην Ελλάδα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ολοκληρώνουν το ΕΣΥ. Επιφέρουν αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων, καθώς πολλά περιστατικά (είτε παθήσεων, είτε ασθενειών, είτε μικροτραυματισμών), μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις ΤΟΜΥ. Επίσης στις ΤΟΜΥ θα λειτουργεί και υπηρεσία συνταγογραφήσεων αποφορτίζοντας έτσι τα αντίστοιχα τμήματα των Νοσοκομείων. Το ιατρικό προσωπικό των ΤΟΜΥ θα διατηρεί αρχείο των ασθενών, τους οποίους αναλόγως τη διάγνωση θα παραπέμπει στο Νοσοκομείο. Με άλλα λόγια οι ΤΟΜΥ στην ουσία αποτελούν την για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού ιατρού. Ο γενικός προγραμματισμός του Υπουργείου Υγείας προβλέπει τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα γεγονός που συνιστά εμβληματική παρέμβαση στον χώρο της δημόσιας υγείας, και που ολοκληρώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, του οποίου ο ιδρυτικός νόμος του 1983 προέβλεπε αυτό το πρωτοβάθμια επίπεδο υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού.