ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΝ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ 2Η μνήμη των 29 πατριωτών Ξυλαγανιωτών που συνελήφθησαν από τους Βούλγαρους στις 9 Απριλίου 1944, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τα μοναρχοφασιστικά στρατεύματα κατοχής, τιμήθηκε στην Ξυλαγανή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, και συνεχίστηκε στο μνημείο των πεσόντων πατριωτών με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος και κατάθεση στεφάνων, παρουσία στρατιωτικών, πολιτικών, δημοτικών αρχών και δημοτών.

Παρόντες ήταν οι βουλευτές κ.κ. Ευριπίδης Στυλαινίδης και Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Παύλος Δαμιανίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι δήμαρχοι, πλήθος κόσμου και συγγενείς των θυμάτων.

xylagani2Ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ηλίας Ιωαννάκης, στην ομιλία του τόνισε:

«Με συγκίνηση και ευλάβεια υποκλινόμαστε στη θυσία των 29 αγωνιστών της Ξυλαγανής  αλλά και όσων  έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ιδιαίτερη τιμή στους αγωνιστές μας που έπεσαν από τη μανία των μοναρχοφασιστικών στρατευμάτων της βουλγαρικής Κατοχής από την οποία μαύρες μέρες είδε αυτός ο τόπος. Ήταν 9 Απριλίου 1944, μια μαύρη μέρα, ο πόλεμος είχε κριθεί και στην Ελλάδα γλυκοχάραζε η λευτεριά. Η μανία του κατακτητή οδήγησε τον σκληρό κατακτητή σε μια αποτρόπαια πράξη, να εκτελέσει τα παλικάρια της Ξυλαγανής και να αφήσει πίσω του αίμα και θρήνο. Ακόμη ακούω τη λέξη «πυρ», που γρύλισε ο αιμοσταγής Βούλγαρος ταγματάρχης μοναρχοφασίστας. Σήμερα, 70 χρόνια μετά, το μήνυμα της θυσίας παραμένει ζωντανό. Να μην αφήσουμε κανενός είδους φασισμό να αναπτύξει την δράση του και να καταφύγει σε ακρότητες και θηριωδίες σε βάρος του τόπου μας. Σήμερα, όποιες αποχρώσεις νεοφασισμού επικαλούνται τη δημοκρατία για να αναπτύξουν την μαύρη δράση τους, πατώντας σε πτώματα εξαθλιωμένων Ελλήνων δήθεν για να τους σώσουν, είναι λύκοι με προβιά αρνιού και δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Στον ιερό τόπο που πατούμε, και στην ημέρα μνήμης των αδελφών μας, των συγγενών μας, πρέπει να δώσουμε όρκο τιμής ότι δεν θα αφήσουμε τον φασισμό να σηκώσει κεφάλι, γιατί τα αποτελέσματα τα βλέπουμε καθαρά από τα σημάδια της ιστορίας. Τιμή και παράσημο ανδρείας στα παλικάρια της Ξυλαγανής που δεν πρόδωσαν το φρόνημα των Ελλήνων που μένει ζωντανό, έδωσαν το αίμα τους και είμαστε περήφανοι για την θυσία τους. Τιμή και Δόξα στους νεκρούς, ελπίδα λευτεριάς σε όλους εμάς που τιμούμε τους Ξυλαγανιώτες πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα μας. Αιωνία τους η μνήμη!».

xylagani1Ακολούθησε ομιλία με το χρονικό της ημέρας το οποίο ανέγνωσε η μαθήτρια Τσατλάκη Δήμητρα, εγγονή του Δημήτριου Τσατλάκη, ενός εκ των θυμάτων που εκτελέστηκαν, και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους.

xylagani4

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων, ενώ τον Εθνικό Ύμνο έψαλλαν όλοι μαζί οι παριστάμενοι με την προτροπή του μητροπολίτη.

xylagani5

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχαν ο Δήμος Μαρώνειας – Σαπών και ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής.