– Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ζητά ενίσχυση προσωπικού, υλικών και μέσων, καθώς και τον εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής.

Δύο κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, επιβεβαιώθηκαν χθες στο Δέλτα του Ποταμού Έβρου, και η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ανακοινώνει τα εξής:

  1. Η Οζώδης Δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Είναι νόσημα που οφείλεται σε ιό, με κυριότερα συμπτώματα: α) επώδυνα οζίδια (εξογκώματα 2-5 εκ.)στο σώμα, στην κεφαλή, στον αυχένα, στον μαστό και στο περίνεο των ζώων, που σταδιακά γίνονται έλκη (πληγές) β) έλκη στους βλεννογόνους του στόματος γ) ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα (συχνά πυώδες) δ) πυρετός ε) πτώση της γαλακτοπαραγωγής στ) χωλότητα ζ) απίσχνανση, και πολλές φορές θάνατος του ζώου.
  1. Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με κουνούπια, μύγες, κρότωνες (τσιμπούρια), και σε πολύ μικρότερο βαθμό από μολυσμένη τροφή και νερό και μεταφορικά μέσα.
  1. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου, έλαβαν τα παρακάτω μέτρα και παρακαλούν για την πιστή εφαρμογή τους από όλους τους εμπλεκομένους:

Μέτρα στις εστίες και στις γύρω περιοχές

Άμεση θανάτωση όλων των ζώων των θετικών εκτροφών.

– Δημιουργία ζώνης προστασίας που περιλαμβάνει όλο το Δέλτα του ποταμού Έβρου.

– Δημιουργία ζώνης επιτήρησης (σε ακτίνα 20 περίπου χλμ από τις εστίες).

– Διατήρηση της ζώνης αυξημένης επιτήρησης, 10 χλμ κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.

– Κλινική επιτήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα όλων των βοοειδών μέσα στις παραπάνω ζώνες.

– Καθημερινή επιθεώρηση των ζώων από τους κτηνοτρόφους για έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

– Απαγόρευση εξόδου ζώντων ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου προς την υπόλοιπη Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τη λοιπή χώρα.

Για τη μείωση των πληθυσμών των εντόμων και την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου

– Ένταση των ψεκασμών από αέρος και εδάφους από την Περιφέρεια, σε υδατοσυλλογές και περιοχές υψηλού κινδύνου.

– Ψεκασμοί με εντομοκτόνα στις σταβλικές εγκαταστάσεις, και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα από τους κτηνοτρόφους.

– Λειτουργία των απολυμαντικών τάφρων όπου χρειαστεί.

Εμβολιασμός  

Παρ’ ότι στο έδαφος της Κοινότητας η μέθοδος αντιμετώπισης που επί του παρόντος εφαρμόζεται είναι η εκρίζωση (θανάτωση όλων των ζώων των θετικών εκτροφών), από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ διατυπώθηκε αίτημα για εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής μας.

Ενίσχυση σε προσωπικού, υλικών και μέσων

Από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ ζητήθηκαν και πάλι:

– η ενίσχυση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της σε προσωπικό, υλικά και μέσα.

– οι κατ’ εξαίρεση χωρίς περιορισμούς κινήσεις των οχημάτων και του προσωπικού για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση του νοσήματος (κλινική διερεύνηση, απολυμάνσεις, θανατώσεις ζώων, κ.λπ.).

Τέλος, επειδή η έγκαιρη διάγνωση της Οζώδους Δερματίτιδας είναι κρίσιμο σημείο για την εκρίζωσή της, απευθύνεται παράκληση για την επαγρύπνηση όλων των εμπλεκομένων (κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων, επαγγελματιών του χώρου) και για τη συνεργασία τους με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, και εφιστάται η προσοχή τους για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις  Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.