Σε ημερίδα με τίτλο “Ο πλημμυρικός κίνδυνος στην Ελλάδα”, που πραγματοποιήθηκε στο νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης. 

Η ημερίδα περιλάμβανε τρία μέρη, με εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα των πλημμυρών και πραγματεύτηκαν ενδιαφέροντα θέματα γύρω από την κλιματική αλλαγή, το θεσμικό πλαίσιο γύρω από τις πλημμύρες, την ανάλυση των πρόσφατων πλημμυρών που έπληξαν την χώρα, τα αίτια της πλημμυρογένεσης του ελλαδικού χώρου, ενώ ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις και συμπεράσματα από τους ομιλητές.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Μανώλης Γλέζος, ενώ ομιλητές ήταν οι Θεόδωρος Καρακώστας (Καθηγητής Μετεωρολογίας ΑΠΘ, Τμήμα Γεωλογίας), Νικόλαος Θεοδοσίου (Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ), Παναγιώτης Στεφανίδης (Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας ΑΠΘ), Αγγελική Καλλία -Αντωνίου (Δρ. Νομικής, Δικηγόρος, Καθηγήτρια Δικαίου Περιβάλλοντος ΕΚΔΔΑ), Γεώργιος Σούλιος (Ομότιμος Καθηγητής Υδρογεωλογίας ΑΠΘ), Βασίλειος Μαρίνος (Επίκουρος Καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Βουβαλίδης (Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας ΑΠΘ) και Κωνσταντίνος Βουδούρης (Αναπληρωτής Καθηγητής Υδρογεωλογίας ΑΠΘ, αντιπρόεδρος ΚΕΟΔΥ).

“Ο “φάκελος πλημμύρες” στην Ελλάδα – και όχι μόνο φυσικά – ήδη μας απασχολεί και σίγουρα θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή, η ανθρώπινη παρέμβαση – αλλά και η μη παρέμβαση – δημιουργούν γενεσιουργές συνθήκες για πλημμυρικά φαινόμενα. Είναι προφανές πως η Πολιτεία οφείλει να να κινηθεί άμεσα προληπικά έναντι τέτοιων καταστάσεων των οποίων η εκδήλωση κατά τους ειδικούς είναι νομοτελειακή. Απαιτείται λοιπόν σοβαρός σχεδιασμός της κεντρικής διοίκησης, απαιτείται να διατεθούν στην αυτοδιοίκηση πόροι, εργαλεία και προσωπικό, απαιτείται όλοι μας ως πολίτες να σεβόμαστε τη φύση”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαλικίδης.