Σε μια περίοδο που το Βασικό Σχολείο Εκπαίδευσης Νέων Εθελοντών-Διασωστών που διοργανώνει βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η ΕΟΔ Ροδόπης συνεχίζει τις επιμέρους δραστηριότητές της, και παράλληλα συμμετέχει και στα δρώμενα που πραγματοποιούνται με την πρωτοβουλία συλλόγων της περιοχής μας.

Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης: “Μαζικές Καταστροφές”

Με την ενότητα «Μαζικές Καταστροφές» συνεχίστηκε το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Νέων Εθελοντών Διασωστών. Την ενημέρωση των εκπαιδευόμενων ανέλαβε ο υπεύθυνος του Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών της κεντρικής διοίκησης της ΕΟΔ, Γιάννης Παπαστάθης. Στο θεωρητικό μέρος οι εκπαιδευόμενοι έμαθαν τα μέτρα αυτοπροστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι φωτιές, ενώ στη συνέχεια ενημερώθηκαν για τους τρόπους κινητοποίησης στις αντίστοιχες περιπτώσεις. Ακολούθησε το πρακτικό κομμάτι της εκπαίδευσης σε φυσικό περιβάλλον. Το σενάριο αφορούσε στον απεγκλωβισμό ατόμου με τη χρήση σκάλας. Οι εκπαιδευόμενοι, υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου του ΤΑΚ της κεντρικής διοίκησης καθώς και μελών της ΕΟΔ Ροδόπης, κλήθηκαν να κάνουν πράξη τις βασικές παραμέτρους μιας τέτοιας επιχείρησης: μέτρα αυτοπροστασίας και συντονισμός της Ομάδας, και φυσικά να εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό που διαθέτει η ΕΟΔ Ροδόπης. Σε ανακοίνωσή της η ΕΟΔ Ροδόπης ευχαριστεί την κ. Μποδακίδου Μαρία “για την βοήθεια που μας παρείχε ώστε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εκπαίδευση”.

 

Πιστοποιημένα σεμινάρια Α΄ Βοηθειών: Δύο πιστοποιημένα σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών-Βασικής Υποστήριξης Ζωής υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα η ΕΟΔ Ροδόπης, υπό την αιγίδα του διεθνούς φορέα πιστοποίησης EMP Medic First Aid. Να σημειωθεί ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι συμμετέχοντες λαμβάνουν Πιστοποίηση Παροχέα Πρώτων Βοηθειών, διεθνώς αναγνωρισμένη. Οι συμπολίτες που τα παρακολούθησαν εκπαιδεύτηκαν από τους έμπειρους διασώστες του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών της ΕΟΔ Ροδόπης, στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη, στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), στην αντιμετώπιση πνιγμονής, επιληψίας, πνιγμού και θέση ανάνηψης -τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

8ο Λαϊκό Μονοπάτι Άλσους Νυμφαίας: Οι εθελοντές κάλυψαν για άλλη μια φορά τη διαδρομή των 8 χιλιομέτρων ως υπεύθυνοι ασφάλειας, στον αγώνα που διοργάνωσε ο Σπάρτακος Ροδόπης με τη συμμετοχή 120 αθλητών από τη Θράκη και όχι μόνο.

Αγώνες ΓΑΣ Κομοτηνή: Παιχνίδια καλαθοσφαίρισης κάλυψαν τα μέλη της ΕΟΔ Ροδόπης προσφέροντας το αίσθημα ασφάλειας σε αθλούμενους, παράγοντες και θεατές.

Santa Run: Για δεύτερη συνεχή χρονιά η ΕΟΔ Ροδόπης συμμετείχε στη διοργάνωση. Οι εθελοντές κάλυψαν και φέτος τη διαδρομή των 2,5 χιλιομέτρων έτραξαν οι … αργοπορημένοι Αϊ Βασίληδες.