Εν’ όψει της θρησκευτικής εορτής Κουρμπάν Μπαϊράμ των μουσουλμάνων της περιοχής (24/9), οπότε και θα καταναλωθεί μεγάλος αριθμός βοοειδών και αιγοπροβάτων τα οποία σφάζονται και εκτός σφαγείων, χωρίς να ελέγχονται από κτηνιάτρους, με σοβαρότατους κινδύνους για την Υγεία των καταναλωτών, η Δ/νση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ υπενθυμίζει ότι από τις 20/8/2015 υπάρχουν κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, και κατά συνέπεια η αγορά και μετακίνηση ζώων από τον Έβρο περικλείει τεράστιους κινδύνους για τη μετάδοση της ζωονόσου και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ και της χώρας.

Ταυτόχρονα, εφιστάται η προσοχή στα εξής:

Σχετικά με την αγορά και την διακίνηση

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Η ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΖΩΩΝ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ.

– Όλα τα ζώα που θα σφαγούν για τη θρησκευτική τελετή, πρέπει να προέρχονται από περιοχές που δεν παρουσίασαν ποτέ κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας.

– Όλα τα ζώα που διακινούνται για θρησκευτική σφαγή πρέπει να συνοδεύονται από  άδεια διακίνησης και διαβατήριο (μόνο βοοειδή), και θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν δύο ενώτια (σκουλαρίκια). Όλα τα έγγραφα εκδίδονται από το αρμόδιο Αγροτικό Κτηνιατρείο, και η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από έγκρισή του.

– Για να διαγραφούν τα ζώα από το μητρώο, όλοι οι έμποροι ή κτηνοτρόφοι πρέπει να επιστρέψουν στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής τους όλα τα συνοδευτικά έγγραφα και αποδεικτικά σφαγής, σύμφωνα με τις οδηγίες του Αγροτικού Κτηνιατρείου της περιοχής τους.

Σχετικά με τη σφαγή

Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται στα εγκεκριμένα σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων, με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας, και θα εξετάζονται από κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή.

– Βοοειδή μεγαλύτερα των 72 μηνών, και αιγοπρόβατα μεγαλύτερα των 18 μηνών, θα εξετάζονται για την Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας θα παραλαμβάνεται μέσα σε 24 ώρες από τη σφαγή.

– Συνιστάται να προτιμώνται βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών, και αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς για τα παραπάνω ζώα δεν απαιτείται εξέταση για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια, και το κρέας παραλαμβάνεται αμέσως από το σφαγείο.

Σε περίπτωση που κάποια ζώα σφαγούν εκτός σφαγείου και είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτές που αναφέρονται παραπάνω, τα εξής όργανα των ζώων θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή:

ΒΟΟΕΙΔΗ: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο, το μεσεντέριο.

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: Ολόκληρο το κεφάλι, ο νωτιαίος μυελός, η σπλήνα, ακόμα και των αμνοεριφίων.

* Διευκρινίζεται, ότι η Οζώδης Δερματίτιδα προσβάλει μόνο τα βοοειδή και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα, ενώ η κατανάλωση γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων αυτού, δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο μετάδοσης του νοσήματος στο καταναλωτικό κοινό.

Κυρώσεις

Παρακαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να μην μεταδοθεί η Οζώδης Δερματίτιδα και στις άλλες περιοχές της Περιφέρειας.

Στους παραβάτες θα επιβληθούν αυστηρότατες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες δίδονται από τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.