«Υποδεχόμαστε αγωνιστικά τον Πρωθυπουργό. Διαδηλώνουμε την ημέρα της ομιλίας του στην αναπτυξιακή φιέστα στις 14 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής».

Αυτό είναι το κάλεσμα που απευθύνει στην τοπική κοινωνία το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής ενόψει της έλευσης του Αλέξ Τσίπρα στην Κομοτηνή στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού  Συνεδρίου ΑΜ-Θ.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο διαμηνύει:

“Στις 13-14 Νοέμβρη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διοργανώνει στην Κομοτηνή το «Αναπτυξιακό Συνέδριο» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Μαζί με τους τοπικούς παράγοντες στήνουν την «αναπτυξιακή φιέστα» για να «ξεπλύνουν» την αντιλαϊκή τους πολιτική, να κάνουν τον λαό συνένοχο, χειροκροτητή της πολιτικής τους. Όλη η συζήτηση θα αφορά πως θα κερδίσουν ακόμα περισσότερα οι μεγάλες επιχειρήσεις, με τους εργαζόμενους και τον λαό στη γωνία, στη καλύτερη περίπτωση να περιμένουν να τους πετάξουν τα ψίχουλα της ανάπτυξής τους.

Το συνέδριο μάλιστα οργανώνεται σε μια περίοδο που ενώ η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νέα βάρβαρα για τον λαό μέτρα με την 3η αξιολόγηση, έχοντας ως πυρήνα  νέα χτυπήματα στα εργασιακά, νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, νέα εμπόδια περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης στην οργάνωση των εργατικών αγώνων, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων,  ιδιωτικοποιήσεις κ.ά., προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι τα δύσκολα πέρασαν, ότι έρχεται η «ΔΙΚΑΙΗ» ανάπτυξη.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΙΕΣΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Ότι όλα τα αντεργατικά μέτρα που ψήφισαν οι προηγούμενοι, τα εφαρμόζουν στο ακέραιο και νομοθετούν ακόμα περισσότερα, όπως για παράδειγμα το μέτρο για την Κυριακάτικη Αργία.

Η «δίκαιη» ανάπτυξη που προβάλλει η κυβέρνηση, η επιστροφή στην «κανονικότητα», η «υγιής» επιχειρηματικότητα, αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών.

Προϋποθέτει το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Τη «δίκαιη ανάπτυξη» την νιώθουμε κάθε μέρα στο πετσί μας!

Ανάπτυξη και αύξηση κερδών είχαν όλα αυτά τα χρόνια μια σειρά επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη Ροδόπη σε κλάδους όπως Τροφίμα-Ποτά, Τύπου και Χάρτου, Ενέργειας,  Φαρμάκου κ.α., όμως οι εργαζόμενοι είδαν μειώσεις μισθών, ελαστικές μορφές απασχόλησης, απληρωσιά, εντατικοποίηση της εργασίας, δεκάδες εργατικά ατυχήματα, απολύσεις.

Στον κλάδο του εμπορίου, οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, τα super market έχουν πλέον στα χέρια τους ένα πλέγμα νόμων που τους επιτρέπει να ανοίγουν όπως και όποτε θέλουν τα καταστήματά τους, να τσακίζουν τα ωράρια, τις εργασιακές σχέσεις. Οι ελάχιστες Κυριακές των εορτών που ήταν ανοιχτά τα καταστήματα, έγιναν στην πορεία 8 Κυριακές και πλέον με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα για πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας, έτσι αυξάνονται τα εμπόδια για κοινωνική επαφή των εργαζομένων, στερούνται την ενεργή συμμετοχή στο μεγάλωμα των παιδιών τους. Στα παραπάνω προστίθενται και τα διάφορα events, όπως «Λευκές» Νύχτες και «Μαύρες» Παρασκευές, που κάνουν την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη για τους εμπορουπαλλήλους. Οι αποδοχές έχουν υποστεί αλλεπάλληλες μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα η Κυβέρνηση προωθεί προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας-voucher, που χαρίζουν τζάμπα εργαζόμενους στα αφεντικά, αφού επιδοτούνται τις εργοδοτικές τους εισφορές, αλλά και τμήμα του μισθού, ενώ, οι «ωφελούμενοι» παραμένουν απλήρωτοι για μήνες, αφού μόνιμα ο ΟΑΕΔ παρουσιάζεται ασυνεπής στην καταβολή των χρημάτων, κι έτσι οι εργαζόμενοι-άνεργοι παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας, ενώ οι ανάγκες τους τρέχουν.

Στον τουρισμό-επισιτισμό, κλάδος-ατμομηχανή της ανάπτυξης, όπως μας λέει η Κυβέρνηση, τα έσοδα υπολογίζονται κοντά στα 15 δις. Έτσι ο συγκεκριμένος κλάδος αναδεικνύεται στην Νο1 βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Μια βιομηχανία που όμως έχει στηθεί σε μεγάλο βαθμό πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Οι σερβιτόροι, οι καμαριέρες, οι μπαρίστες στην Κομοτηνή έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την μαύρη εργασία και τις συμβάσεις τις μιας μέρας, με μισθούς πείνας των 400 και 500 ευρώ, με ευέλικτα ωράρια εργασίας, χωρίς ρεπό και άδειες για μήνες, χωρίς να καταβάλλονται επιδόματα από τους εργοδότες (Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας), με τον φόβο της απόλυσης, αφού συνεχώς υπάρχει εναλλαγή του προσωπικού. Ταυτόχρονα, τα εργατικά ατυχήματα, κύρια σε διανομείς, στην πόλη μας, ήταν δεκάδες τον τελευταίο χρόνο, χωρίς μάλιστα να δηλώνονται, χωρίς να καταβάλλονται αποζημιώσεις.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας ετοιμάζουν.

Ο στόχος της κυβέρνησης για ανάδειξη της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια και φθηνά προϊόντα, αλλά συμβαδίζει με τα σχέδια κατασκευής αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, αξιοποίησης λιμανιών και υποδομών που είναι το μήλο της έριδος για ανταγωνισμούς συμφερόντων μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Σχέδια που εμπλέκουν τη χώρα σε επικίνδυνους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς, να γίνουν αιτία ιμπεριαλιστικών πολέμων. Γι’ αυτό μετατρέπει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης  σε «προσωρινή» NATOϊκή βάση, σε χώρο αποθήκευσης και επεξεργασίας στρατιωτικού υλικού. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση  δαπανά το 2% του ΑΕΠ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, κλείνει συμφωνίες δισεκατομμυρίων με τις ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των αεροπλάνων F16 που όπως ομολόγησαν και οι ίδιο, γίνεται για τις ανάγκες νατοϊκών επιχειρήσεων και όχι για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, για την υπεράσπιση των συνόρων μας.

Από την μία καταδικάζει τον λαό στην πείνα και από την άλλη εμπλέκει την χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις κυβερνητικές διακηρύξεις. Δοκιμάσαμε τον δρόμο της αναμονής, της ανοχής, τη λογική του «μικρότερου κακού». Αυτός όμως είναι ο δρόμος της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, το μικρότερο κακό φέρνει το μεγαλύτερο και το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Η Κυβέρνηση πρέπει να βρει απέναντί της, και εδώ στην Κομοτηνή, τη μαχητική απάντηση των εργαζομένων στην κοροϊδία που θέλει να πλασάρει. Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή μας. Είναι ανάγκη ακόμα περισσότεροι, ακόμα πιο αποφασιστικά να προετοιμάσουμε την απάντησή μας, να χαράξουμε το δρόμο της αντεπίθεσης, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε:

  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του βασικού μισθού με νόμο στα 751 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. ΚΑΜΙΑ Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά!
  • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν την λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Παιδεία για όλους. Κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από την Αλεξανδρούπολη, από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των Νατοϊκών πολεμικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής, λαϊκής οικογένειας.

ΌΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜ-Θ.

ΌΛΟΙ ΣΤΙΣ 14 ΝΟΕΜΒΡΗ, 6μ.μ., ΣΤΗΝ Κ. ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ”.