Σε δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, Majid M. Shabestari, παραβρέθηκαν ως προσκεκλημένοι οι μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου αντιστοίχως, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επαφές με αρκετούς εκπροσώπους και διπλωμάτες μουσουλμανικών χωρών.

Ο κ. Majid M. Shabestari ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης για την παρουσία τους και εξέφρασε την ικανοποίησή του από «την ενεργή και εξαιρετικά χρήσιμη» συμμετοχή του κ. Μέτσο Τζεμαλή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ισλαμικών Δογμάτων που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στην Τεχεράνη, όπου και μίλησε για τα προνόμια της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Οι μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης συναντήθηκαν μεταξύ άλλων, και με τον μορφωτικό σύμβουλο της πρεσβείας του Ιράν στην Αθήνα, Μ. Αλή Χέλμι, τον οποίο και ενημέρωσαν για τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Προσκάλεσαν, δε, στη Θράκη, διπλωμάτες μουσουλμανικών χωρών, προκειμένου όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, να αποκτήσουν προσωπική άποψη για την επί δεκαετίες ειρηνική συμβίωση και συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων, που αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για πολλές χώρες του δυτικού και μουσουλμανικού κόσμου.