Σε αποχή από τα μαθήματά στις 20, 21 και 22 Φεβρουαρίου, θα προβούν οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, για να εκφράσουν την έκδηλη αγανάκτησή τους για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του θεσμού των ΣΔΕ, και τασσόμενοι υπέρ της απόφασης της Πανελλήνιας Ένωσης Φοιτούντων και Αποφοίτων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΠΕΦΑΣΔΕ) για πανελλήνια αποχή των εκπαιδευομένων στα ΣΔΕ όλης της χώρας από τα μαθήματά τους.

Το ΣΔΕ Κομοτηνής αντιμετώπιζε και πέρυσι πολλά προβλήματα στη λειτουργία του με αποτέλεσμα οι μαθητές του να στείλουν στους αρμόδιους επιστολή διαμαρτυρίας, ενώ για το θέμα είχε ασχοληθεί και παρέμβει και ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ. Ακόμη, μόλις τον περασμένο μήνα, είχαν εκ νέου αναδείξει τα προβλήματά τους με ανάλογη επιστολή προς τους αρμόδιους.

Η ανακοίνωση της ΠΕΦΑΣΔΕ για την αποχή από τα μαθήματα στις 20, 21 και 22 Φεβρουαρίου:

«Η Πανελλήνια Ένωση Φοιτούντων & Αποφοίτων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εκπροσωπεί όλους τους μαθητές που φοιτούν αυτήν τη στιγμή, και αυτούς που έχουν αποφοιτήσει από τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εκπροσωπεί όλους αυτούς που έχουν δουλέψει σαν ωρομίσθιοι καθηγητές και σαν σύμβουλοι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από την αρχή της λειτουργίας τους. Όλοι εμείς παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και έκδηλη αγανάκτηση τη συνεχιζόμενη υποβάθμισή τους τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια κατάσταση που οποιοσδήποτε υπεύθυνος και σκεπτόμενος άνθρωπος καταδικάζει. Δυστυχώς αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στο Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης, δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αντιθέτως, κάνουν ότι είναι δυνατόν για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κανόνας τα ΣΔΕ να λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό (ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και συμβούλους). Οι λίγοι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο της πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Ο κύριος λόγος της διαρκούς επανάληψης αυτού του φαινομένου είναι η πάγια “τακτική” η προκήρυξη όχι απλά να μη βγαίνει έγκαιρα, αρχές καλοκαιριού, αλλά να δημοσιεύεται όταν το σχολικό έτος είναι στο μέσο του.

Κάθε χρόνο οι ωρομίσθιοι και οι σύμβουλοι που προσλαμβάνονται σώζουν την χρονιά με έξτρα ώρες και μεγάλη προσωπική προσπάθεια να πετύχουν ένα καλό εκπαιδευτικό έργο σε μόλις 4 μήνες.

Δυστυχώς οι προκηρύξεις για την πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτικών και συμβούλων βγήκαν μόλις στις 14 Φεβρουαρίου. Είναι απίθανο να τοποθετηθούν οι ωρομίσθιοι και οι σύμβουλοι στις θέσεις τους πριν τα τέλη Μαρτίου. Πώς είναι δυνατόν να αναπληρωθούν όλα αυτά τα μαθήματα που δεν γίνονται; Πώς θα σωθεί η χρονιά ώστε να πάρουν απολυτήριο αυτοί που τελειώνουν τα ΣΔΕ φέτος και να μην χάσουν την χρονιά αυτοί που ξεκίνησαν;

Έχουμε συναντηθεί τόσο με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όσο και με αυτήν του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και θέσαμε τα θέματα εγκαίρως και με μεγάλη επιμονή. Δυστυχώς όμως απάντηση στο γιατί από το καλοκαίρι και μετά δεν υπάρχει προκήρυξη και δεν έχουν γίνει προσλήψεις ωρομισθίων και συμβούλων δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο δικαιολογίες και μετάθεση ευθυνών.

Δυστυχώς το υπουργείο παιδείας αντί να βγάλει άμεσα την προκήρυξη συμπεριέλαβε στον πρόσφατο νόμο για την Παιδεία διάταξη με την οποία εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να διδάσκουν στα Σ.Δ.Ε. με διάθεση καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν προέρχονται από αξιολογικούς πίνακες, αλλά απλά δεν συμπληρώνουν ωράριο στο σχολείο τους, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Για αυτό ζητάμε το εξής: Η εξέταση των αιτήσεων που θα υποβληθούν για τις 2 προκηρύξεις να γίνει με ταχύτατους ρυθμούς, πολύ γρηγορότερα από ότι στο παρελθόν, ώστε να γίνουν οι τοποθετήσεις μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η έλλειψη καθαριότητας και αναλώσιμων, είναι μείζονος σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το Υπουργείο Παιδείας, η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, έχουν αποτύχει να παράξουν ουσιαστικό αποτέλεσμα σε σχέση με τα δίκαια αιτήματά μας. Αισθανόμαστε βαθιά την ανάγκη να υπενθυμίσουμε προς όλους ότι είμαστε πολίτες ίσης εκπαιδευτικής αξίας και όχι πολίτες  δεύτερης κατηγορίας.

Κοινή μας επιδίωξη είναι να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η κανονική λειτουργία των σχολείων και να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά χωρίς απώλεια εξαμήνου, και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί. Στο πλαίσιο αυτό η ΠΕΦΑΣΔΕ ανακοινώνει την αποχή από τα μαθήματα όλων των εκπαιδευόμενων της χώρας στις 20,21 &  22 Φεβρουαρίου και ο ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε συμπαρίσταται ολόθερμα σε αυτή την κίνηση.

Ας ελπίσουμε ότι  οι αρμόδιοι του ΥΠΕΠΘ και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ θα κατανοήσουν  την σοβαρότητα των προβλημάτων που δημιούργησαν  και θα αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους».