Τι αναφέρει η έρευνα για τα Κ.Υ. των Σαπών, του Ιάσμου και της υπόλοιπης Περιφέρειας

«Στα Κέντρα Υγείας μόνο οι ταμπέλες θυμίζουν Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, καθότι στενάζουν από τις ελλείψεις υλικών και προσωπικού», τονίζεται μεταξύ άλλων στο δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, όπου παρουσιάζεται η έρευνά της για την κατάσταση 65 Κέντρων Υγείας, κυρίως ορεινών περιοχών της Ελλάδας.

Στην εισαγωγή αναφέρεται ότι στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστα, στο δυτικό Καρπενήσι, γυναίκα με καρδιοπάθεια πέθανε επειδή το Κέντρο ήταν κλειστό. Ακολούθως, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι «οι εκδρομείς των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όχι μόνο στα χειμερινά θέρετρα αλλά και στα χωριά τους, δε θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς εκεί που θα πάνε από πλευράς υγειονομικής κάλυψης. Δεν φταίνε βέβαια οι λιγοστοί νοσηλευτές που εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, οι οποίοι πλέκουν όπως ισχυρίζεται ο ανεκδιήγητος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Πολάκης, αλλά οι καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που ασκούνται στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας. Τρέμουν στην ιδέα οι εκδρομείς ότι θα αρρωστήσουν και η κυβέρνηση μετράει την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση με την λογική «τρεις στο λάδι, τρεις στο ξύδι και έξι το λαδόξυδο». Οι νοσηλευτές στα Κέντρα Υγείας σώζουν ανθρώπινες ζωές κάνοντας ταυτόχρονα τον ιατρό, τον διοικητικό υπάλληλο και τον τεχνικό υπάλληλο».
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, στην ελληνική επικράτεια σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων 9 μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις ιατρών υπηρετούν 3000 ιατροί εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε ειδικευμένους ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού, πλην ιατρών, υπηρετούν 3.500 επαγγελματίες υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%.

Πέρα από τις ελλείψεις προσωπικού, τα Κέντρα Υγείας χωλαίνουν, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, και στον τομέα της προμήθειας υλικών και φαρμάκων. «Πραγματικό χάος επικρατεί στη προμήθεια υλικών και φαρμάκων», τονίζει η Ομοσπονδία, «όχι μόνο από την έλλειψη κονδυλίων, αλλά και από τη διαχειριστική αδυναμία των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών να συντονίσουν, να διευθετήσουν την κατάσταση. Αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους οροσυλλέκτες, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ. Δεν διαθέτουν καν χαρτί υγείας. Οι εργαζόμενοι, ιατροί και νοσηλευτές, συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες. Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν την θέρμανση, αν και επικρατούν πολικές συνθήκες. Συντηρούνται με εράνους και παροχές. Έρανοι γίνονται μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, συνεισφέρουν οι Δήμοι, ακόμη και οι εκκλησίες βγάζουν δίσκο κατά τις λειτουργίες για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας. Εκεί φτάσαμε με την κυβέρνηση των λαϊκιστών».

Ειδικότερα, για τα Κέντρα Υγείας που βρίσκονται στην επικράτεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ καταγράφει τα εξής:

Κ.Υ. Ελευθερούπολης Καβάλας

Τρεις εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων σε μία ημερήσια βάρδια. Οι υπόλοιπες βάρδιες καλύπτονται από το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας. Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν. Στο μεν Ακτινολογικό ο γιατρός παραβρίσκεται μία φορά την εβδομάδα, στο δε Μικροβιολογικό δεν υπάρχει γιατρός! Ελλείψεις υλικών.


Κ.Υ. Χρυσούπολης Καβάλας

Δύο εργαζόμενοι κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων καλύπτουν ακτίνα 100 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 50 χιλιόμετρα αφορούν σε ορεινό, δύσβατο όγκο της περιοχής του πρώην Δήμου Ορεινού, σε μία βάρδια. Τις υπόλοιπες καλύπτει το ΕΚΑΒ που έχει έδρα στην πόλη της Καβάλας. Τα εργαστήρια, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό, υπολειτουργούν. Η παρουσία του Ακτινολόγου είναι μία φορά την εβδομάδα και του Μικροβιολόγου δύο φορές την εβδομάδα. Παιδίατρος μία φορά την εβδομάδα. Μεγάλες ελλείψεις υλικών.
Κ.Υ. Ορεστιάδας και Δικαίων Ν.Έβρου

Ακριτικά Κ.Υ επιφορτισμένα με την υποδοχή μεταναστών. Έλλειψη υλικών και λειτουργία με δωρεές και χορηγίες. Το Σωματείο εργαζομένων κάλυπτε από το ταμείο του το κόστος των υλικών καθαριότητας. Οι μεταφορές ασθενών προς τα νοσοκομεία πραγματοποιούνται από το Παράρτημα του ΕΚΑΒ στο οποίο υπάρχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
Κ.Υ. Σαπών και Ιάσμου Ν.Ροδόπης

Μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Κυκλικό ωράριο εκτελούν μόλις πέντε εργαζόμενοι! Έλλειψη υλικών.
Κ.Υ. Προσοτσάνης, Παρανεστίου, Νευροκοπίου Ν.Δράμας- Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού
Μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Με δυσκολία καλύπτεται το κυκλικό ωράριο. Ασθενοφόρο μόνο το πρωί, οι υπόλοιπες βάρδιες από το ΕΚΑΒ της Δράμας. Τα τρία αυτά Κ.Υ. βρίσκονται στον ορεινό όγκο του νομού Δράμας, κατά συνέπεια με δύσκολη πρόσβαση, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού το οποίο είναι χειμερινός τουριστικός προορισμός. Δεν υπάρχει ορθοπεδικός, καρδιολόγος. ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ παρότι το χιονοδρομικό κέντρο είναι 50χλμ από το Νοσοκομείο της Δράμας.