Σε «απαγόρευση» τα άλογα φυλής Πίνδου;

ΑΛΟΓΑ

– Δυσλειτουργίες στην προγραμματική δράση διατήρησης αυτόχθονων φυλών.

Τη φιλόδοξη δράση (3.1) «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων», του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007-2013, πίστεψαν πολλοί αγρότες επενδύοντας σε αυτήν. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν εισέπραξαν τη συμφωνηθείσα και υπογραφείσα σύμβαση.

Αυτά και πολλά άλλα συζήτησαν οι εκτροφείς της αυτόχθονης φυλής αλόγων Πίνδου Κεντρικής Μακεδονίας (από Έδεσσα, Κατερίνη, Νιγρίτα, κ.α.), οι οποίοι συναντήθηκαν στη Νέα Μεσήμβρια, και μεταξύ άλλων αποφάσισαν να ενημερώσουν όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και να αναζητήσουν την τακτοποίηση της μεγάλης οικονομικής «αιμορραγίας».

Η φυλή Πίνδου είναι μια ελληνική φυλή ιπποειδών με ιδιαίτερη αξία για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Παραδοσιακά τα ζώα της φυλής Πίνδου χρησιμοποιήθηκαν για την πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές, και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται ευρέως ως ζώα εργασίας (υλοτομία, αγροτουρισμός, κ.ά.). Είναι μια φυλή που έχει εξελιχθεί στον βιότοπο και είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας μας. Αποτελεί σημαντική παράμετρο του γονιδιακού πλούτου και της βιοποικιλλότητας, ενώ η βόσκηση των ζώων σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει άλλο ζωικό είδος, συμβάλλει στην αναγέννηση της βλάστησης.

Το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος διαβίωσης αλόγων της φυλής Πίνδου (έξι μήνες βόσκηση – έξι μήνες σταβλισμός), τα οποία δεν προσφέρουν κάποιαν άλλη μορφής παραγωγή προς διάθεση, εκτιμάται σε 500 ευρώ ετησίως.

Οι υπογραφείσες συμβάσεις των δικαιούχων με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προέβλεπαν πληρωμές για τα έτη μέχρι και το 2017, με βάσει τρεις κύριες παραμέτρους – προϋποθέσεις: Πιστοποίηση της φυλής Πίνδου, Δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε από τον εκτροφέα και Ύπαρξη απαραίτητων βοσκοτόπων. Μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά πληρωμή… Τα συγκεκριμένα ιπποειδή λαμβάνονταν υπόψη εφ όσον ανήκαν σε κατόχους κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σε περίπτωση που δηλώνονταν ζωικό κεφάλαιο μόνο από ιπποειδή, θα έπρεπε να υποβληθούν δικαιολογητικά που να αποδείκνυαν ότι ο αγρότης είναι δασεργάτης εν ενεργεία ή κάτοχος αγροτουριστικής εκμετάλλευσης ή κάτοχος ιπποειδών σπανίων φυλών. Ακόμα, προβλεπόταν η άδεια ίδρυσης / λειτουργίας / εγκατάστασης ιπποστασίου. Οι προϋποθέσεις αυτές τηρήθηκαν από όλους τους δικαιούχους του προγράμματος, και θα έπρεπε και το Υπουργείο να τηρήσει τους όρους από την πλευρά του, μεταξύ των οποίων και οι οικονομικές χρηματοροές, πράγμα που μέχρι σήμερα καθυστερεί, δημιουργώντας δυσεπίλυτα προβλήματα στους εκτροφείς ιπποειδών της φυλής Πίνδου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΤΡΟΦΕΩΝΣτη συνάντηση της Νέας Μεσημβρίας όπου παραβρέθηκαν 33 εκτροφείς 3.500 αλόγων3500 περίπου άλογα, αποτυπώθηκε η δραστηριοποίηση και ενός Συνεταιρισμού στη Δυτική Μακεδονία με έδρα τα Γρεβενά, ενώ αναφέρθηκε ότι υπάρχουν κι άλλες ομάδες εκτροφέων αλόγων, φυλών Θεσσαλίας, Σκύρου, κ.λπ. Όπως επισημάνθηκε με πολύ προσοχή, δεν πρόκειται για ζώα συντροφιάς ή άλλης μορφής, αλλά για μια ξεκάθαρη δράση προστασίας της βιοποικιλότητας και ενίσχυσης του γονιδιακού «βιοαποθέματος» της Ελλάδας. Οι εκτροφείς αλόγων φυλής Πίνδου συγκρότησαν Ομάδα Πρωτοβουλίας και θα επιδιώξουν συνάντηση με τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις της υπογραφείσας σύμβασης και της τήρησης των υπογεγραμμένων. Την Ομάδα Πρωτοβουλίας αποτελούν οι: Ν. Ακριβόπουλος, Ν. Βαρκάς, Γ. Νούλης, Δ. Παπλιάκας, Ι. Πετρίδης, Α. Τσίντζηρας.

Δ. Μιχαηλίδης

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood