Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου TAP χορηγεί το πρόγραμμα Σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής που οργανώνει και υλοποιεί το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Πιστός στη δέσμευσἠ του να τηρεί διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα υγείας και ασφάλειας, και να προωθεί βέλτιστες πρακτικές, ο TAP αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκπαίδευσης σε συμπεριφορές που σχετίζονται με την ασφάλεια.

ΤΑΠ 1Το πρόγραμμα σεμιναρίων θα υλοποιηθεί σε δύο χρονικές φάσεις και απευθύνεται στους μαθητές όλων των τάξεων των Δημοτικών Σχολείων και στους μαθητές της Β’ Λυκείου, στις κοινότητες κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Στην πρώτη φάση που ξεκίνησε στις 12 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουνίου, συμμετείχαν περισσότερα από πενήντα σχολεία, στα οποία διεξήχθησαν περισσότερα από τετρακόσια σεμινάρια με τη συμμετοχή 7.500 μαθητών δημοτικού. Στη δεύτερη φάση που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει την επόμενη σχολική χρονιά, αναμένεται να συμμετάσχουν δεκάδες ακόμα δημοτικά και περισσότερα από εκατό Λύκεια της Βορείου Ελλάδος.

Η επιλογή των ηλικιών έγινε με βάση την ανάγκη εκπαίδευσης των μικρών παιδιών στους βασικούς κανόνες ασφαλούς κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, ως πεζός, ποδηλάτης ή επιβάτης, αλλά και υπενθύμισης των κανόνων στους έφηβους, που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς οδηγούς. Τα δίωρα σεμινάρια διεξάγονται από Συγκοινωνιολόγους Μηχανικούς και Εκπαιδευτικούς του ΙΜΕΤ με ειδική κατάρτιση, και με τη χρήση ειδικού εκπαιδευτικού υλικού, προσαρμοσμένου στις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Ερευνών του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ κ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, «η συνεργασία με τον TAP δίνει την ευκαιρία για την ευρεία διάδοση της γνώσης του Ινστιτούτου με άμεσο αποτέλεσμα στη κοινωνία, μέσα από την εκτέλεση εστιασμένης εκπαίδευσης στα σχολεία μεγάλης περιοχής της χώρας, με ειδικό εκπαιδευτικό υλικό που το Ινστιτούτο ανέπτυξε για τους σκοπούς της συγκεκριμένης δράσης του».

Στο πλαίσιο του προγράμματος σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής, το ΙΜΕΤ, σε συνεργασία με τον ΤΑΡ, ενημέρωσε και τις τοπικές αρχές για τους στόχους και το περιεχόμενο των σεμιναρίων. Οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών στις οποίες ήδη πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια, όχι μόνο ενδιαφέρθηκαν για την ενέργεια, αλλά συμμετείχαν και μοιράστηκαν με την εταιρεία τις εντυπώσεις και τα εποικοδομητικά σχόλια τους.

Μεταξύ αυτών, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, που δήλωσε: «Παρακολούθησα και συμμετείχα σε μία από τις ενέργειες κοινωνικής εταιρικής ευθύνης του ΤΑΡ, όπου ομάδα εξειδικευμένων περί την κυκλοφοριακή αγωγή, δίδαξε στα παιδιά δημοτικών σχολείων της Αλεξανδρούπολης, προστατεύοντάς τα από ενδεχόμενα ατυχήματα που θα μπορούσαν να συμβούν σε αυτά χωρίς τη γνώση αυτή. Η προσπάθεια αυτή της κοινοπραξίας ΤΑΡ, αποδεικνύει ότι πρόκειται περί μιας σοβαρής εταιρείας που γνωρίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της, αλλά πολύ περισσότερο σέβεται τις τοπικές κοινωνίες και συνεργάζεται μαζί τους».

Εκ μέρους του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑP, ο Διευθυντής Ελλάδος κ. Rikard Scoufias, επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας για «υλοποίηση ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με ουσιαστικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες», υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η εταιρεία στην ασφάλεια όλων των ενδιαφερόμενων μερών: «Η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα για τον TAP, όπως και η ανάπτυξη σχέσεων σεβασμού με τις τοπικές κοινότητες. Η επιλογή υποστήριξης των επιμορφωτικών σεμιναρίων οδικής ασφάλειας, μόνο τυχαία δεν είναι. Γνωρίζουμε ότι η έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού μπορεί να εντείνει την κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, και για τον λόγο αυτό επιλέξαμε να συνδράμουμε την προσπάθεια του ΙΜΕΤ να βελτιώσει τη γνώση των νέων γύρω από θέματα οδικής ασφάλειας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ευρεία συμμετοχή των Δημοτικών Σχολείων στα σεμινάρια, και ευελπιστούμε ότι με την ίδια θέρμη θα ανταποκριθούν και την επόμενη σχολική χρονιά τα Λύκεια της Βόρειας Ελλάδος, στην ευκαιρία πρόσβασης σε πολύτιμη γνώση για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα σεμινάρια είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.edu.imet.gr.

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

ΑΓΩΓΟΣ ΑΡΧΙΚΗΗ όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία. Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Σχετικά με το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ

imetTo Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Aνάπτυξης από την σύστασή του το 2000 εκπονεί έρευνα υψηλού επιπέδου στα θέματα της οδικής ασφάλειας, με έμφαση στην εκπαίδευση, την αλλαγή της συμπεριφοράς των χρηστών και την τεχνολογία που μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας για το όχημα και την οδό.

Το  ΕΚΕΤΑ/ ΙΜΕΤ είναι φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Παιδείας, είναι μέλος του ευρωπαϊκού οργανισμού FERSI (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ινστιτούτων Οδικής Ασφάλειας) και έχει πραγματοποιήσει σειρά δράσεων εκπαίδευσης και ενημέρωσης για ενήλικες και παιδιά. Επίσης στα πλαίσιο του εθνικού έργου e-drive academy του Υπουργείου Μεταφορών έχει υλοποιήσει μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών βιβλίων (33) και λογισμικών πολυμέσων (περίπου 100) για όλες τις ηλικίες μαθητών και τις κατηγορίες ενηλίκων.