– του Δημητρίου Χαδόλια *

  • Στόχος των πρωτοβουλιών του κυρίου Παππά, είναι ο πλήρης έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και της ειδησεογραφίας.

Ένα από τα πιο κυνικά γνωμικά, συνδεδεμένο με τα ολοκληρωτικού τύπου αριστερά καθεστώτα, ήταν: «Η πραγματικότητα είναι κακή … τόσο το χειρότερο για την ίδια, γιατί τόσο πολύ θα τη διαστρέψουμε, ώστε όλα να φαντάζουν ειδυλλιακά».

ΠΑΠΠΑΣ ΜΜΕΓια να είναι όμως εφικτή μια τέτοια επιδίωξη, είναι απαραίτητος ο πλήρης έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και της ειδησεογραφίας. Αυτός είναι ο στόχος των πρωτοβουλιών του κυρίου Παππά, ο οποίος ως ραδιοτηλεοπτικός δικτάτωρ εξήγγειλε πως οι άδειες των ενημερωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας πρέπει να είναι λιγότερες των πέντε (θα μπορούσε ίσως να πει τέσσερις, αλλά η κενότητα επιβάλλει λεκτικές περικοκλάδες).

Δεν εξήγησε, όμως, γιατί τέσσερις και γιατί όχι οκτώ ή και δεκαοκτώ. Η θέσπιση τέτοιου είδους περιορισμών, ίσως είχε κάποια βάση την περίοδο της αναλογικής μετάδοσης σήματος, λόγω  του αριθμού των διαθέσιμων συχνοτήτων. Η ψηφιακή μετάδοση του σήματος, όμως, αίρει το τεχνολογικό ζήτημα το οποίο επέβαλλε μέγιστο αριθμό τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Μόνος στόχος της κυβέρνησης, είναι να κρατά ομήρους και να εκβιάσει τους καναλάρχες τώρα που τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής της αρχίζουν να γίνονται εμφανή και να πλήττουν όχι μόνο τη χώρα αλλά και την ίδια σε επίπεδο πολιτικό αλλά και επικοινωνιακό.

Η κυβέρνηση ζητά να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις το ΕΣΡ, αλλά όχι ως Σώμα όπως μέχρι σήμερα είναι. Ο συνταγματικός νομοθέτης ορίζει πως η σύνθεση του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου πρέπει να απηχεί ευρυτάτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, των τεσσάρων πέμπτων της βουλής, ώστε να διασφαλίζεται η μη χειραγώγηση της ενημέρωσης από τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Εδώ είναι που ο κύριος Παππάς δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα, ώστε οι σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τη βουλή, με την απλή πλειοψηφία των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Ο κ. Δημήτριος Χαδόλιας.
Ο κ. Δημήτριος Χαδόλιας.

Το παρήγορο, πάντως, είναι, πως το όποιο νομοθέτημα επιχειρηθεί να κατατεθεί, θα παραβιάζει τόσο κατάφωρα, τόσο το εθνικό σύνταγμα όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που πριν ακόμη στεγνώσει η μελάνη του, θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων παρέα με πλήθος άλλων κυβερνητικών νομοθετικών γονατογραφημάτων.

Εδώ είναι που αρκετοί θεωρούν πως όλη η προσπάθεια γίνεται για το θεαθήναι· για να σηκωθεί επικοινωνιακός θόρυβος και σκόνη η οποία θα καλύψει τη χορήγηση και νέων τηλεοπτικών αδειών σε ημέτερους.

Πάντως η αντιπολίτευση δεν πρέπει να εφησυχάζει, και ορθώς δεν εφησυχάζει, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Γιατί θα είναι πραγματικά άδικη για τη δημοκρατία μας, και φρικώδης, η ύπαρξη τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι δεν θα προπαγανδίζουν μόνο απροσχημάτιστα την κυβερνητική πολιτική, αλλά θα διέπονται και από την ίδια αισθητική και το ύφος της συριζαϊκής ΕΡΤ. Ύφος που συνδυάζει την απαιδευσία με τον κομματικό φανατισμό. Όπως τότε, που ειδησεογραφικός τίτλος έγραφε … «Ιράν εναντίον Τεχεράνης» (!) ή κατά τη στιγμή της ανάγνωσης ως πρωτοσέλιδων ημέρας, των … παραπροχθεσινών, ή κατά τη διάρκεια παρουσίασης δημοσκόπησης, με τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ «πειραγμένα» προς τα πάνω.

* ο κ. Δημήτριος Χαδόλιας, είναι ιατρός, μέλος της ΝΟΔΕ Ροδόπης της ΝΔ.