ΣΕΙΡΗΝΑΔοκιμαστική ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας σε όλη τη χώρα, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017».

Συγκεκριμένα:

  • Στις 11:00 θα σημάνει συναγερμός αεροπορικής επίθεσης για 60 δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).
  • Στις 11:05 θα σημάνει λήξη συναγερμού για 60 δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).

Σε όλη την επικράτεια (στα αστικά κέντρα και σε ακριτικές περιοχές), υπάρχουν εγκατεστημένες συνολικά περίπου 1.700 σειρήνες συναγερμού, και υπεύθυνος φορέας για τη λειτουργία τους είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με την ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών).

«Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας», αναφέρουν οι αρμόδιες αρχές.

Η ΑΣΚΗΣΗ

Η άσκηση “Παρμενίων” είναι εθνική διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία ξεκίνησε στις 29 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Οκτωβρίου στο πεδίο βολής ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ στον Έβρο. Πρόκειται για άσκηση μεγάλης κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων. Διεξάγεται σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων) και ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων). Εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες σε αυτές μονάδες, συμμετέχουν και Φορείς του Πολιτικού Τομέα.

ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

α. Εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας.

β. Εφαρμογή διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων, και βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.

γ. Εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, καθώς και διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους.

δ. Ενεργοποίηση του συστήματος χειρισμού κρίσεων, και εφαρμογή σχεδίων στην οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).

Δείτε ένα από τα πιο εντυπωσιακά βίντεο που ξεχώρισαν από την περσινή άσκηση “Παρμενίων 2016”: