Σείστηκε το Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ από τη “Χαρά της Δουκινιώς”

Μετά από 76 χρόνια ο Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης αναβίωσε το έργο του Μίλτη Παρασκευαΐδη που έχει γραφεί στην ντοπιολαλιά της Θράκης.
ΧΑΡΑ ΔΟΥΚΙΝΙΩΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΧΙΚΗ

Συγκίνηση, κέφι και χορός στη «Χαρά της Δουκινιώς» στο Βασιλικό Θέατρο.

Σείστηκε το Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ από τη "Χαρά της Δουκινιώς"Το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σείστηκε από τους ήχους της γκάιντας, και σύσσωμο το κοινό παρασύρθηκε στον ρυθμό του γλεντιού κατά την μοναδική παράσταση του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης «Η χαρά της Δουκινιώς» που αποδίδεται στην θρακιώτικη ντοπιολαλιά.

Το μοναδικό χοροθέατρο που έχει γραφτεί για τη Θράκη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή ογδόντα εθελοντών και της Θρακιώτικης παραδοσιακής ορχήστρας «Θρακόμελο».

Η συγκίνηση ήταν έντονη, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού, είτε είχε καταγωγή από τη Θράκη είτε όχι, ήταν μεγάλο. Οι Θεσσαλονικείς με Θρακιώτικες ρίζες πήγαν να ακούσουν «μασάλια» από τη Θράκη στην τοπική διάλεκτο και παρασύρθηκαν από τους ξέφρενους ρυθμούς του γλεντιού για τη «χαρά της Δουκινιώς» που δεν ήταν άλλη από τον γάμο της με τον Σωτήρη.

Την παράσταση παρακολούθησαν επίσης εκπρόσωποι της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, του Γ’ Σώματος Στρατού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων, και της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης, που με τη δράση τους όχι μόνο κρατούν ζωντανή την παράδοση της Θράκης, αλλά έφεραν σε πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο με μόνο κίνητρο την αγάπη για τον τόπο τους και τον λαϊκό πολιτισμό.

«Η χαρά της Δουκινιώς» είναι το μοναδικό παραδοσιακό χοροθέατρο που έχει γραφτεί για τη Θράκη. Γραμμένο το 1940 από τον γνωστό Μυτιληνιό φιλόλογο, σκιτσογράφο,  δημοσιογράφο, Μίλτη Παρασκευαΐδη, άνθρωπο ξεχωριστό και γνωστό για τις μελέτες του επί αρχαιολογικών και λαογραφικών θεμάτων όταν υπηρετούσε ως καθηγητής στην Κομοτηνή. Πρόκειται για μια «Θρακική ηθογραφία σε τέσσερις θεατρικές εικόνες», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος, στην οποία με αφορμή τη «χαρά», τον γάμο δηλαδή της Δουκινιώς, και την προετοιμασία του στον χρόνο, από τον χειμώνα μέχρι το καλοκαίρι, αναπτύσσονται ηθογραφικοί διάλογοι πλαισιωμένοι από τραγούδια, μουσική, χορό και αναπαράσταση εθίμων σε ένα χωριό της Ροδόπης στις αρχές του 20ου αιώνα. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στις 23 Ιουνίου του 1940, ενώ στις 27 Νοεμβρίου του 2016 ανέβηκε μόλις για δεύτερη φορά, από τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής του ΔΠΘ. Το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη, είναι το παρθενικό του έξω από τα όρια της Θράκης. Πρωταγωνιστές του εν λόγω εγχειρήματος, ήταν τα μέλη του Συλλόγου Εβριτών που απέδωσαν με αξιοζήλευτο ταλέντο και απολαυστικό τρόπο τους ρόλους τους στη Θρακιώτικη ντοπιολαλιά, πλαισιωμένοι από τις χορευτικές ομάδες και τη γυναικεία χορωδία του Συλλόγου. Για τις ανάγκες του έργου γράφτηκε και το παραδοσιακό τραγούδι «Η χαρά της Δουκινιώς», και με τη συμβολή επί σκηνής του «Θρακόμελου», στήθηκε μια μοναδική παράσταση-φόρος τιμής στον λαϊκό πολιτισμό της Θράκης.

Οι πρωτεργάτες της παραγωγής

Σκηνοθεσία: Χρύσα Ιωαννίδου.

Σκηνογραφία: Κώστας Κατσιμίγας.

Εικαστικές δημιουργίες: Χρύσα Κιόρογλου.

Χορογραφίες: Χρήστος Γαντσίδης.

Διδασκαλία χορωδιών: Μεταξία Πατρωνίδου.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood