Επείγουσα επιστολή προς Τσίπρα, Μητσοτάκη, Καμμένο, Θεοδωράκη και Γεννηματά  

 

Με επείγουσα επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος επανήλθε στο ζήτημα της μειονεκτικής θέσης που βρίσκονται οι μεταποιητικές Ελληνικές επιχειρήσεις, απέναντι στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Το συγκεκριμένο θέμα είχε τεθεί από τον Σύνδεσμο σε συναντήσεις εκπροσώπων του με την πολιτική ηγεσία πριν από την εφετινή ΔΕΘ. Στη του παρέμβαση ο ΣΒΒΕ επισημαίνει πλέον την κρισιμότητα της κατάστασης και ζητά από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά επίκαιρου και φλέγοντος θέματος.

Συγκεκριμένα, στην επίμαχη επιστολή ο ΣΒΒΕ αναφέρει ότι κατά τις εν λόγω συναντήσεις, που είχε πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο με τους πολιτικούς αρχηγούς, είχε αναλύσει διεξοδικά τη μειονεκτική θέση των μεταποιητικών επιχειρήσεων απέναντι στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καθώς και τις επιπτώσεις του θέματος αυτού, τόσο στον αφανισμό μεγάλου αριθμού ελλήνων προμηθευτών, που είναι μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όσο και σε συνάρτηση με τη διόγκωση του χρέους της υπό πτώχευση εταιρείας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ.

Δυστυχώς, υπογραμμίζεται στην επιστολή, στο μεσοδιάστημα ο ΣΒΒΕ έγινε λήπτης σωρείας διαμαρτυριών από ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη συμφωνία της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, ότι δέχονται από άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έντονες πιέσεις για να προχωρήσουν αφενός σε πρόσθετες παροχές και εκπτώσεις, και αφετέρου σε επιμήκυνση του ήδη μεγάλου χρόνου πίστωσης.

Η κατάσταση αυτή είναι ασφυκτική, τονίζει ο ΣΒΒΕ, για την ελληνική μικρομεσαία μεταποιητική επιχείρηση, που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, ενώ η προφανής συνέπειά της θα είναι να οδηγηθούν σε πτώχευση δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Παράλληλα, στην επιστολή επισημαίνεται ότι το άναρχο αυτό τοπίο δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες και αποτελεί ευκαιρία, ούτως ώστε να ληφθούν επιτέλους τα απαιτούμενα μέτρα και να επανεξεταστεί το καθεστώτος των συναλλαγών ανάμεσα στις εταιρίες μεταποίησης και του λιανεμπορίου, το οποίο θα πρέπει να διέπεται από τις ακόλουθες αρχές:

  • οι τιμές πώλησης των προμηθευτών να πραγματοποιούνται στην καθαρή τιμή, ενώ οι λοιπές παροχές να προσδιορίζονται σε συγκεκριμένο ποσοστό επί του κύκλου εργασιών και να εμφανίζονται σε ενιαίο τιμολόγιο, και,
  • οι πληρωμές των προϊόντων να συνάδουν με τη φύση τους (π.χ. ευπαθή προϊόντα έναντι αυτών μεγάλης διάρκειας) και να γίνονται εντός των χρονικών ορίων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη θέσπιση ποινικών ρητρών για τις εκπρόθεσμες πληρωμές.