Λάθος εκ παραδρομής ή δείγμα άγνοιας για το «πού πέφτει» η Νυμφαία;

Νυμφαίο: Ορεινός οικισμός του νομού Φλώρινας που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού, στις ανατολικές πλαγιές του όρους Βέρνου, σε απόσταση 57 χλμ από την πόλη της Φλώρινας μέσω του οδικού άξονα Ξινού Νερού. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης, ενώ στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Άραγε, ποια σχέση μπορεί να έχει με την Κομοτηνή αυτός ο όμορφος οικισμός της Δυτικής Μακεδονίας;

Σύμφωνα με έγγραφο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», οι δύο τοποθεσίες – που σημειωτέον απέχουν μεταξύ τους περί τα 450 χλμ – συνδέονται με αυτοκινητόδρομο, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να…παραδοθεί σε κυκλοφορία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είναι άλλο από την εντολή υπηρεσιακής μετακίνησης του Προέδρου της εταιρίας, κ. Απόστολου Αντωνούδη, για τον σκοπό της τέλεσης των εγκαινίων του κάθετου ελληνοβουλγαρικού άξονα στην Κομοτηνή. Ο κ. Αντωνούδης εντέλλεται να μετακινηθεί στην Κομοτηνή για διατεταγμένη υπηρεσία που αφορά…«Παράδοση τμήματος Κομοτηνή-Νυμφαίο σε κυκλοφορία»!

Άραγε να πρόκειται για λάθος από παραδρομή, ή μήπως κάποιος έχει πλήρη άγνοια της γεωγραφικής θέσης της Νυμφαίας;

Δυστυχώς η κακή εμπειρία του παρελθόντος τροφοδοτεί την καχυποψία ότι κρατικοί αξιωματούχοι, πολιτικοί, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες, διαχειρίζονται σοβαρά ζητήματα για την ακριτική Θράκη χωρίς να έχουν ιδέα που βρίσκεται το γεωγραφικό της στίγμα.

Εμείς πάντως ελπίζουμε να μη συμβαίνει κάτι παρόμοιο στην προκειμένη περίπτωση, και αναμένουμε από την κεντρική διοίκηση και την «Εγνατία Α.Ε.» να αποδείξουν, ότι όχι μόνο έχουν πλήρη επίγνωση του που βρίσκεται η Νυμφαία, αλλά και ότι έχουν εμπεδώσει την εθνική  αναπτυξιακή στρατηγική που μπορεί ο “ομώνυμος” δρόμος να εξυπηρετήσει.

Και μια καλή αρχή θα ήταν η άρση της απαγόρευσης διέλευσης λεωφορείων από τον κάθετο άξονα…