«Σακούλα θέλετε;»… Αυτή είναι η χαρακτηριστική, σύντομη ερώτηση, την οποία δεχόμαστε με τη μεγαλύτερη συχνότητα τον τελευταίο ένα μήνα περίπου. Στο σούπερ μάρκετ, στο παντοπωλείο, στο μανάβικο της γειτονιάς και σε όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα οποία υποχρεούνται πλέον από το νόμο να εισπράττουν και να αποδίδουν περιβαλλοντικό τέλος για κάθε πλαστική σακούλα που διαθέτουν στους καταναλωτές.

Το «περιβαλλοντικό τέλος» εισήχθη ως όρος στο λεξιλόγιο και στην καθημερινότητά μας, δυνάμει του Νόμου 4496/2017, από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Το ύψος του ανέρχεται σε 3 λεπτά του ευρώ ανά σακούλα, συν 1 λεπτό που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ.

Με τη θέσπιση του περιβαλλοντικού τέλους, η χώρα μας συμμορφώθηκε με τη σχετική κοινοτική νομοθεσία, που στόχο έχει τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών σακουλών και κατ’ επέκταση τον περιορισμό της ρύπανσης που προκαλούν στο περιβάλλον.

Αν κρίνουμε από την αντίδραση των καταναλωτών, κατά τον πρώτο ένα μήνα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, η ανωτέρω επιδίωξη εξυπηρετείται σε σημαντικό βαθμό. Την κοινή διαπίστωση ότι με φειδώ χρησιμοποιούμε πλέον τις πλαστικές σακούλες, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών. Ενδεικτικά, τα στοιχεία που αφορούν στη χρήση της πλαστικής στα σούπερ μάρκετ, καταγράφουν τον Ιανουάριο του 2018 μία μείωση της τάξεως του 75%-80% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2017.

Παρόμοια είναι και η εικόνα που παρατηρείται στην Κομοτηνή. Οι καταναλωτές φαίνεται πως έχουν προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, είτε προμηθευόμενοι από τα καταστήματα το μίνιμουμ των πλαστικών σακουλών που είναι απαραίτητες για τις αγορές τους, είτε πηγαίνοντας για ψώνια με τις δικές τους πλαστικές σακούλες, είτε χρησιμοποιώντας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Τούτο μας επιβεβαιώνει και ο κ. Χρήστος Σαλαμανόπουλος, υπάλληλος στο «Παντοπωλείον του Κωστάκη», ο οποίος διαπιστώνει μία μείωση στη ζήτηση πλαστικών σακουλών που αγγίξει το 50%. Οι καταναλωτές, όπως επισημαίνει, έχουν υποδεχτεί το μέτρο με ποικίλα σχόλια, αλλά κυρίως θετικά, ενώ το κατάστημα έχει προσαρμοστεί αναλόγως, διαθέτοντας ήδη χάρτινες σακούλες για τα οπωρολαχανικά και προγραμματίζοντας τη δωρεάν διάθεση επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δείτε τι δήλωσε ο κ. Σαλαμανόπουλος στο ακόλουθο βίντεο:

 

Ότι το μέτρο «έπιασε», αλλά προκάλεσε μια σύγχυση στους καταναλωτές λόγω του αιφνίδιου της εφαρμογής του, υποστηρίζει από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Γκογκότσης, ιδιοκτήτης οπωροπωλείου και πρόεδρος του τοπικού σωματείου οπωροπωλών. Αναγνωρίζοντας μεν ότι ο κόσμος είναι θετικός ως προς την ουσία του μέτρου, προβάλει ωστόσο την ένσταση πως δεν προηγήθηκε μια σχετική ενημέρωση ή μια πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για να μην υπάρξει τόσο απότομη μετάβαση στο νέο καθεστώς και στην οικονομική επιβάρυνση του καταναλωτή.

Δείτε τι δήλωσε ο κ. Γκογκότσης στο ακόλουθο βίντεο: