Σήμα κινδύνου προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα προς τους ηλικιωμένους, στέλνουν οι Λοιμωξιολόγοι, ζητώντας να συνεχίσουν να προφυλάσσονται από τη γρίπη, καθώς μεγαλώνει καθημερινά η λίστα με τους νεκρούς!

Μέχρι σήμερα το πρωί σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν χάσει τη ζωή τους 63 άτομα, ενώ  21 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες μέχρι χθες είχαν νοσηλευτεί 134 άτομα.

«Δυστυχώς οι κακές καιρικές συνθήκες με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον συγχρωτισμό των ανθρώπων  σε κλειστούς χώρους, ευνοούν την μετάδοση της γρίπης, η οποία βρίσκεται σε έξαρση» αναφέρει η διαπρεπής Λοιμωξιολόγος κ. Αθηνά Στούπη (MD Director, Div. of Infectious  Diseases and Travel Medicine), και προσθέτει: «Παρά το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στην άνοιξη, η επιδημία της γρίπης συνεχίζεται αμείωτη, καθώς εκτός των καιρικών συνθηκών, φαίνεται πως τα ατομικά μέτρα προφύλαξης έχουν ατονήσει».

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, μέτρα προφύλαξης για τη γρίπη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν:

– Οι ηλικιωμένοι.

– Οι ανοσοκατεσταλμένοι.

– Άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη.

– Άτομα χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

– Έγκυες γυναίκες.

– Άτομα με αιματολογικά και ρευματολογικά νοσήματα, κ.λπ.

Μέτρα προφύλαξης

Αν κάποιος ανήκει σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες, οφείλει να γνωρίζει ότι οι αναπνευστικοί ιοί μεταδίδονται με τα σταγονίδια, όταν έρχονται σε επαφή με  τα χέρια, και γι’ αυτό θα πρέπει :

– Να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Να μη συμμετέχει σε κλειστές κοινωνικές εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, καθώς και να αποφεύγει την παρακολούθηση παραστάσεων σε κλειστό χώρο.

– Να πλένει συχνά τα χέρια του, ενώ σε κοινόχρηστους χώρους όπου δεν έχει τη δυνατότητα να πλύνει τα χέρια του, να αποφεύγει να πιάνει πόμολα, αλυσίδες,  λαβές λεωφορείων, κ.λπ.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν εκτίθενται σε κίνδυνο, και να εφαρμόζουν με μεγαλύτερη προσήλωση τα μέτρα υγιεινής.

Αν κάποιος προσβληθεί από γρίπη, εμφανίζει διάφορα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν 2-7 ημέρες, ενώ ο βήχας μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Τα βασικά συμπτώματα τις γρίπης είναι:

– Yψηλός πυρετός.

– Πονοκέφαλος.

– Έντονοι μυϊκοί πόνοι.

– Γενική καταβολή.

– Βήχας.

– Πονόλαιμος.

«Τα άτομα των ευπαθών ομάδων, όταν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης, θα  πρέπει ΑΜΕΣΑ να συμβουλεύονται τον γιατρό τους», συμπληρώνει η κ. Στούπη, και εξηγεί: «Οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να είναι σοβαρές, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως: πνευμονία, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος σε άτομα με ιστορικό άσθματος, έξαρση χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση καρδιολογικών νοσημάτων, απορρύθμιση σακχαρώδους διαβήτη, κ.ά.».

Πηγή: «cosmos επικοινωνία»

Επιμέλεια: inkmotini