Στη «Διάσκεψη Ελλάδας – Ρωσίας για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό Τουρισμό», που πραγματοποιήθηκε στο Λαγονήσι, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας, συμμετείχε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δια του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη.

ΘΡΞΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2Ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, στην παρουσίαση του τόνισε ότι «η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη διαθέτουν πολλά ιδιαίτερης αξίας θρησκευτικά μνημεία, ναούς, προσκυνήματα, μοναστήρια κάποια από τα οποία είναι από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη», και έκανε αναφορά σε εμβληματικά σημεία της Χριστιανικής λατρείας που «είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή». Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι «σε αυτή την Περιφέρεια ο Απόστολος Παύλος έκανε τα πρώτα του βήματα, βάφτισε την πρώτη Χριστιανή και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική εκκλησία στην Ευρώπη», σημειώνοντας πως «τα πειστήρια αυτά είναι επισκέψιμα».

Η παρουσίαση κέντρισε το ενδιαφέρον της εκτελεστικής διευθύντριας του συνδέσμου τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας κ. Lomidze Maya, η οποία ξεχώρισε την Περιφέρεια ΑΜ-Θ αναγνωρίζοντας τις «μεγάλες δυνατότητες που έχει σαν περιοχή» και ζητώντας συνεργασία και περαιτέρω ενημέρωση «προκειμένου να δημιουργηθούν συνεργασίες Ρώσων με ντόπιους τουριστικούς πράκτορες ώστε να υπάρξει πρακτική αξιοποίηση σε επίπεδο τουριστικής επισκεψιμότητας Ρώσων».

Στο περιθώριο της διάσκεψης συζητήθηκαν επίσης με την  Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά και τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλο, επίκαιρα σχετικά θέματα, και υπήρξε συμφωνία για ενδυνάμωση της συνεργασίας και παροχή ανάλογου υλικού προς το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνημάτων και Περιηγήσεων (θρησκευτικού τουρισμού) της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Άλλωστε, όπως τόνισε η κ. Κουντουρά, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, «προτεραιότητα της τουριστικής πολιτικής που εφαρμόζεται, αποτελεί η δυναμική ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού Ελλάδος και Ρωσίας, με στόχο την άμεση προώθηση της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πεδίο αυτό».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του τομέα Τουρισμού του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, κ. Olga Yarilova, υπογράμμισε ότι «η ελληνορωσική συνεργασία σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας τουρισμού θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα έργα», εστιάζοντας στον ρόλο των Περιφερειών των δύο χωρών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Εκτελεστική Διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας, κ. Lomidze Maya, που επισήμανε την αναγκαιότητα για «περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας», καθώς όπως είπε «οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να γνωρίσουν μια άλλη όψη της Ελλάδας και να επισκεφθούν χώρους θρησκευτικής λατρείας».