Προγράμματα και δραστηριότητες από τους τομείς της τέχνης, του πολιτισμού και των επιστημών, με τα οποία ασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, παρουσίασαν μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Ροδόπης, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η σκηνή του αμφιθεάτρου του μουσικού σχολείου Κομοτηνής αποτέλεσε το βήμα για δεκάδες μαθητές που με την συνδρομή των καθηγητών τους, φώτισαν αθέατες πτυχές της σχολικής ζωής, που σχετίζονται με την δημιουργικότητα.
Η Κατερίνα Σχοινά υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Ε ανέφερε πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση μέρους μόνο των σχολικών προγραμμάτων, σημειώνοντας παράλληλα την αξιόλογη συμμετοχή του συνόλου των σχολείων τόσο του κέντρου όσο και της περιφέρειας της Ροδόπης, όπως το γυμνάσιο και το λύκειο της Ξυλαγανής.
“Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο όσο έχουμε παιδιά και δασκάλους να δημιουργούν” υποστήριξε ο σχολικός σύμβουλος των φιλολόγων Ροδόπης Δημήτρης Βλάχος, τονίζοντας οτι τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν κατά την εκδήλωση , αναδεικνύουν μια αθέατη πλευρά του σχολείου.
Η ομάδα ρομποτικής του 1ο Γυμνάσιου Κομοτηνής παρουσίασε βραβευμένη εργασία του με την οποία έλαβε μέρος και σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στην Ισπανία, ενώ μαθητές των λυκείων σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Ροδόπης, μετέφεραν σε όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, στο Cern και τις γνώσεις τους αναφορικά με το «πείραμα του αιώνα». Η κ. Σοφία Κυριαζοπούλου εκ μέρους του ΕΚΦΕ, μίλησε για δυο εκδηλώσεις του κέντρου, που έδωσαν τη δυνατότητα σε μαθητές από όλο τον νομό να παρακολουθήσουν προχωρημένα μαθήματα Φυσικής και να αναλύσουν τα πειράματα του CERN. Στην συνέχεια δημιουργήθηκε η ομάδα «particles in accelerando»η οποία και με την υποστήριξη του καθηγητή του μουσικού σχολείου Κομοτηνής Ιωάννη Μαλαμίδη, σχεδίασε πρωτότυπο πείραμα με μια καινούρια πειραματική διάταξη για το CERN.
Εντυπωσίασε η χορογραφία που παρουσίασε ομάδα μαθητριών του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής με θέμα “το καλό και το κακό απέχει ένα γράμμα“. Στο πλαίσιο του προγράμματος τα μέλη της ομάδας προσέγγισαν το χοροθεάτρο, όπως ανέφερε η υπεύθυνη καθηγήτρια Στέλλα Καζά, παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη χορογραφία με γυμναστικά , ακροβατικά και θεατρικά στοιχεία .