5 επίγεια συνεργεία θα πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 660 περιφορές ως τον Οκτώβριο

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 27 Απριλίου, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης σύσκεψη για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Συντονιστής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος τόνισε την σημασία της πρόληψης και του σωστού συντονισμού, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην περίοδο του καλοκαιριού σε όλη την έκταση της ΠΕ Ροδόπης. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος επίσης οι Λουκάς Γεωργίου (Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας), Κώστας Κενατζίδης (Υπεύθυνος των αεροψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών), Χρήστος Τερτσούδης(Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας), Αχμέτ Ιμπράμ (Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας) και Νικόλαος Κολάτσος (Αν.Προϊστάμενος Τμήματος Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΑΜ-Θ).

ψεκασμοι κουνουπιΓια την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών συμφωνήθηκε πως απαιτείται συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας, των Δήμων και των Φορέων, με στόχο την αποφυγή προβλημάτων για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες. Συμφωνήθηκε επίσης ότι είναι αναγκαία η υλοποίηση του προγράμματος αντιμετώπισης κουνουπιών, που έχει καθοριστεί.

 

Στην ΠΕ Ροδόπης, μέχρι τον Οκτώβριο, θα απασχολούνται σχεδόν καθημερινά 5 επίγεια συνεργεία (2 ατόμων το κάθε ένα) τα οποία θα πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 660 περιφορές σε οικισμούς αλλά και στο περιαστικό, αγροτικό και φυσικό περιβάλλον.

Σαν στόχοι μέσω του έργου της καταπολέμησης κουνουπιών ορίστηκαν η προστασία της Δημόσιας Υγείας, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών κατά τη θερινή περίοδο μέσω της μείωσης από την όχληση των κουνουπιών και η διαμόρφωση συνθηκών που να μην εμποδίζεται η τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

κουνούπιαΗ περίοδος ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών ορίστηκε από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ συνεχίζονται οι αεροψεκασμοί στο μήκος των εκτάσεων της ΠΕ Ροδόπης, έχοντας ψεκαστεί μέχρι στιγμής 12.000 στρέμματα μεγάλων παραλίμνιων εστιών (Βιστωνίδα, Ισμαρίδα), ενώ είναι σε εξέλιξη αεροψεκασμοί στις 27 και 28 Απριλίου.

Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιφορών των επίγειων συνεργείων θα αναρτάται κάθε Δευτέρα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

Τέλος αποφασίστηκε μια συνάντηση, άμεσα, με τους Δημάρχους της περιοχής, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το πρόγραμμα και να οριστεί κοινή γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος.