“Το φαινόμενο του παρεμπορίου έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι νόμιμοι επαγγελματίες που επωμίζονται το βάρος της φορολογίας και της στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων, και να οδηγούνται σε μία άνευ προηγουμένου οικονομική εξαθλίωση. Είναι ζήτημα καίριας σημασίας και σπουδαιότητας για τη λειτουργία της αγοράς, της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής μας. Στόχο μας αποτελεί η πάταξη του φαινομένου μέσα από την επιβολή μιας σειράς μέτρων μετά από συζήτηση με τους εμπλεκόμενους φορείς  και τους επιχειρηματίες της περιοχής που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό”.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, σε σύσκεψη που συγκάλεσε με θέμα την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, όπου και αποφασίστηκε η από κοινού δράση των εμπλεκόμενων φορέων.

Στο πλαίσιο της εποικοδομητικής όπως αποδείχθηκε σύσκεψης, συζητήθηκαν οι αδυναμίες και τα κενά των κανονιστικών πλαισίων, ενώ συμφωνήθηκε η καταγραφή όλων των προβλημάτων από όλους τους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με σκοπό αφενός τον καλύτερο συντονισμό και αφετέρου τη στοχευμένη προσπάθεια αντιμετώπισης τους.

Ακόμη, τονίστηκε “η σημασία της πρόληψης μέσω σωστής ενημέρωσης και τόνωσης της καταναλωτικής συνείδησης των πολιτών”, τέθηκε το θέμα της τακτικής συνάντησης των αρμόδιων μηχανισμών για την ενιαία αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ αποφασίστηκε και νέα συνάντηση εργασίας προσεχώς, προκειμένου να διαπιστωθεί η εξέλιξη των από κοινού δράσεων.

Στη σύσκεψη έλαβαν  μέρος εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, του Τελωνείου Κομοτηνής, της Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής, του Ε.Φ.Ε.Τ., των Δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου, Μαρωνείας-Σαπών και Φιλύρας-Αρριανών, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης, και Υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.