Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων «Παρχάρια 2017»

Την προσεχή Κυριακή 7 Μαΐου, Πόντιοι και μη από τον νομό Ροδόπης και από όλη την Περιφέρεια, δίνουν ραντεβού στην περιοχή του Οχυρού Νυμφαίας, για τα «Παρχάρια 2017». Το ολοήμερο υπαίθριο πανηγύρι θα αποτελέσει την κορύφωση των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», για 16η συνεχή χρονιά, και εντάσσονται στο πρόγραμμα των «Ελευθερίων Θράκης», με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια ΑΜΘ, τον Δήμο Κομοτηνής και την ΔΚΕΠΠΑΚ.

Οι εκδηλώσεις των «Παρχαρίων 2017» ξεκινούν την Παρασκευή 5 Μαΐου και είναι οι εξής:

Παρασκευή 5 Μαΐου

Παρουσίαση του βιβλίου «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» της Σοφίας Προκοπίδου,  των εκδόσεων Κυριακίδη, που έχει μεταφραστεί και στην ρώσικη γλώσσα και έχει κυκλοφορήσει και εξαντληθεί στην Μόσχα.

παρχαρια ροδοπηΜε τρυφερότητα, ιδιάιτερο χιούμορ και παράθεση ιστορικών γεγονότων η Σοφία Προκοπίδου έπλασε μια σειρά από διηγήματα που συνθέτουν τις αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών, στην πρώην ΕΣΣΔ και την Ελλάδα. Η συλλογή αποτελείται από 18 διηγήματα με μία κεντρική ηρωίδα την Αντιγόνα που είναι στη θέση της ακροάτριας ή παρατηρήτριας, αλλά και πρωταγωνίστριας  στα γεγονότα που συμβαίνουν στην πρώην ΕΣΣΔ –και την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ιλόνα Μανελίδου, καθηγήτρια- ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  και ο Αγαθάγγελος Γκουρτζίδης, ιστορικός, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Ελληνικών Ερευνών. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν αναγνώσεις αποσπασμάτων του βιβλίου και μουσικοχορευτικά δρώμενα.
Ίδρυμα Παπανικολάου

Ώρα 19.00

Σάββατο 6 Μαϊου

Μεταφορά και εγκατάσταση καμπάνας για το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Αργυρουπόλεως των Παρχαρίων. Η καμπάνα, που ζυγίζει 120 κιλά, είναι προσφορά του Έλληνα επιχειρηματία από την Μόσχα κ. Παντελή Αλεξίδη  και ταξίδεψε 3.000 χλμ, με έξοδα του ιδίου και με την αρωγή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, για να έρθει και να στολίσει το καμπαναριό της εκκλησίας των Παρχαρίων. Μετά την εγκατάσταση θα ακολουθήσει παραδοσιακό παρακάθ στον χώρο των Παρχαρίων.

Ώρα 11.00

Κυριακή 7 Μαΐου

Τέλεση Θειας Λειτουργίας στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Παρχαρίων, στις 8:00 π.μ.

Αναβίωση Ολοήμερου υπαίθριου Πανηγυριού των Οροπεδίων του Πόντου «Παρχάρια»

Φεστιβάλ παραδοσιακού Ποντιακού Χορού με τη συμμετοχή και φέτος αξιόλογων χορευτικών συγκροτημάτων από τη γύρω περιοχή και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Επίδειξη παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων από τα μέλη του Συλλόγου.

Παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή αξιόλογων ερμηνευτών. Στο τραγούδι ο Μπάμπης Ιωακειμίδης και ο Γιώργος Παπαγιαννίδης, στη λύρα ο Τάσος Πετρόπουλος, στο αγγείο ο Γιώργος Μοσκοφίδης, στα κρουστά ο Νίκος Σακίδης, στα πλήκτρα ο Κώστας Σαββίδης, στο νταούλι ο Νικόλαος Καλογερίδης, στην λύρα και το τραγούδι ο Κυριάκος Γερμανίδης, στο ζουρνά οι Θεόδωρος Νικηφορίδης και Ηρακλής Κατηγκαρίδης, στο νταούλι ο Αβραάμ Φωτιάδης, κ.α.