Ροδόπη: Ιδού οι εκδηλώσεις του 4ου Φεστιβάλ «VIA EGNATIA»!

Τι θα περιλαμβάνει το τριήμερο από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου
via egnatia

Το Φεστιβάλ «Via Egnatia» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης επιστρέφει, για τέταρτη συνεχή χρονιά, με ένα τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, από την Παρασκευή 28 μέχρι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

Η δράση αποσκοπεί στην ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής, πολιτισμικής, στρατιωτικής, εμπορικής και εν γένει γεωπολιτικής σημασίας της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που κατασκευάστηκε πάνω στα ίχνη μίας αρχαίας προ ρωμαϊκής οδού, ενώ ως κύρια οδική αρτηρία συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή, διευκολύνοντας τη στρατιωτική, εμπορική και ιδιωτική επικοινωνία και συμβάλλοντας στη διάχυση πολιτισμικών αξιών και αγαθών καθώς και στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης μεταξύ των ανθρώπων και των λαών.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, αναγνωρίζοντας το καθοριστικό ρόλο που οφείλει να παίξει στην προαγωγή του πολιτισμού της περιοχής και στην παραγωγή πολιτιστικών πολιτικών, που θα διατηρήσουν ζωντανή την πολιτισμική κληρονομιά και παράδοση, θέτει ως στόχους:

  • την ενθάρρυνση πραγματοποίησης ποιοτικών εκδηλώσεων και καθιέρωσης ποιοτικών θεσμών και εκδηλώσεων τοπικής και υπερτοπικής εμβέλειας,
  • τη διατήρηση και αναβίωση παραδοσιακών τεχνών και ασχολιών,
  • τη γεωγραφική κάλυψη ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης,
  • την προσφορά ψυχαγωγίας και αναψυχής στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.,
  • τη θετική συνεισφορά στους στόχους της τουριστικής στρατηγικής με ποιοτική ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού,
  • τη μεγιστοποίηση των κοινωνικών, πολιτιστικών και οικονομικών οφελών,
  • την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στον πολιτισμό.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή τοπικών αρχών, φορέων και πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, ενώ το κόστος διοργάνωσης αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 14.800 ευρώ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ «VIA EGNATIA» της Π.Ε. Ροδόπης είναι το εξής:

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

1)19.00 – 21.00 : Έναρξη Δράσεων / Εκδηλώσεων

Ενημερωτική Εκδήλωση – Ημερίδα για την ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής και γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας Οδού / Μουσική επένδυση της εκδήλωση με την εθελοντική συμμετοχή του Ιδιωτικού Ωδείου Κομοτηνής «ΚΟΨΑΣ».

Συντελεστές: Επιστημονικό Προσωπικό (Μέλη Δ.Ε.Π.) του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.), εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) – Τμήμα Θράκης, καθώς και εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Χωροθέτηση: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) – Τμήμα Θράκης ( Κομοτηνή).

2)Έκθεση φωτογραφίας αρχαίων ευρημάτων της Εγνατίας Οδού

Λειτουργία της Έκθεσης: Από Παρασκευή 28/09/2018 έως Κυριακή 30/09/2018 (ώρες: 19.00 – 21.00).

Χωροθέτηση: Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Δημοκρατίας 1, Κομοτηνή)

3)Έκθεση έργων τέχνης (εικαστικών, γλυπτών κ.α.) του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ» στην ιστορική περιοχή «ΒΑΡΟΣΙ» Κομοτηνής (ώρες:19.00-23.00).

4)19.00 – 21.00: Ταυτόχρονη παρουσίαση – προβολή των ανωτέρω σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και οθονών προβολής: Βυζαντινό Τείχος (Φρούριο) Κομοτηνής, Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, Οδός Βενιζέλου και «Cosmopolis» Κομοτηνής.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

1)18:00 – 20:00 α) Ροδόπη Run: Δράση – αγώνας δρόμου εντός πόλης με τη συμμετοχή συλλόγων και σωματείων της πόλης και πολιτών (δρομέων και εθελοντών) της Π.Ε. Ροδόπης, για την ανάδειξη των ιστορικών – πολιτισμικών μνημείων της περιοχής.

Συντελεστές: Τοπικές Αρχές, Σύλλογοι, Σωματεία, Εθελοντές και Φορείς της Π.Ε. Ροδόπης.

Χωροθέτηση: Διαδρομή 5 χλμ. εντός της Κομοτηνής, η χάραξη της οποίας θα γίνει σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς.

2)18.00 – 21.00: Ταυτόχρονη παρουσίαση – προβολή των ανωτέρω σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και οθονών προβολής : Βυζαντινό Τείχος (Φρούριο) Κομοτηνής, Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, Οδός Βενιζέλου και « Cosmopolis» Κομοτηνής.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

1)11.00 – 13.00: Ποδηλατικός αγώνας: Δράση – ποδηλατικός αγώνας εκτός της πόλης της Κομοτηνής με τη συμμετοχή συλλόγων, σωματείων και πολιτών (ποδηλατών και εθελοντών) της Π.Ε. Ροδόπης, για την ανάδειξη των ιστορικών – πολιτισμικών μνημείων της περιοχής.

Χωροθέτηση: Διαδρομή 25 χλμ. εντός των Δήμων Κομοτηνής (Κομοτηνή) και Ιάσμου (περιοχή «Γιακάς»), η χάραξη της οποίας θα γίνει σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς.

Συντελεστές : Τοπικές Αρχές, Σύλλογοι, Σωματεία, Εθελοντές και Φορείς της Π.Ε. Ροδόπης.

2)20.00 – 23.00: Κεντρική Μουσική Εκδήλωση με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής στο Βυζαντινό Τείχος (Φρούριο) Κομοτηνής με τίτλο: «Μουσική Εγνατία – Τραγούδια Χωρίς Σύνορα».

Το σχολείο, ως ο κατεξοχήν θεσμός κοινωνικοποίησης των ανθρώπων, καλείται να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα του ευρύτερου πολιτισμικού πλουραλισμού με το άνοιγμα του παραδοσιακού / μονοπολιτισμικού μοντέλου σε διαδικασίες κοινωνικής συναίνεσης και καλλιέργειας του σεβασμού και της διαφορετικότητας του Άλλου. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις του 4ου Φεστιβάλ VIA EGNATIA της Π.Ε. Ροδόπης έτους 2018 με τη μουσική / πολιτισμική συνάντηση στις 30-09-2018 συμβάλλει στην προώθηση του τοπικού «λαϊκού πολιτισμού» (παραδοσιακού όσο και σύγχρονου), καθώς και στην ανάδειξη των κοινών πολιτισμικών στοιχείων των λαών και ταυτόχρονα των ιδιαιτεροτήτων τους, όπως διαμορφώνονται μέσα στα πλαίσια των εθνών κρατών και της παγκοσμιοποίησης καθώς επίσης και της ευρύτερης περιοχής που διέσχιζε η άλλοτε Παλαιά Εγνατία. Το μουσικό σχήμα του θα παρουσιάσει τα πλούσια ηχοχρώματα τόσο της Θράκης όσο και των γειτονικών περιοχών. Έτσι θα παρουσιαστεί ένα καλλιτεχνικό έργο αποτελούμενο από παραδοσιακά όργανα που αντιπροσωπεύουν τις ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες, παντρεύοντας τα ιδιαίτερα στοιχεία τους και παρουσιάζοντας όλο το μουσικοτραγουδιστικό πλούτο της Ροδόπης.

Στην εκδήλωση συμμετέχει και το μουσικό σχήμα «Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης»

3)11.00-13.00 & 20.00 – 23.00: Ταυτόχρονη παρουσίαση – προβολή των ανωτέρω εκδηλώσεων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και οθονών προβολής : Βυζαντινό Τείχος (Φρούριο) Κομοτηνής, Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, Οδός Βενιζέλου και «Cosmopolis» Κομοτηνής.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood