– 53 χιλιοστά βροχής μέτρησε η «Μηχανοργάνωση Δημόκριτος».

ΒΡΟΧΕΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ 1Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες κυρίως καπνών και σιτηρών, σε γεωργικές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, στο οδικό δίκτυο αλλά και σε οικήματα, σε πολλές περιοχές της Ροδόπης, προκάλεσε η χθεσινή, ολοήμερη σχεδόν καταρρακτώδης βροχή, που κινητοποίησε τις Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

– Ν. Τσαλικίδης: «Η καταγραφή και η άμεση παρέμβαση είναι ενέργειες επιβεβλημένες. Ήδη έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση από συνεργεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ».

Ιρλανδικές διαβάσεις πλημμύρησαν και απαγορεύτηκε η διέλευση των οχημάτων, από τα νερά παρασύρθηκαν δύο Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα, δύο γεωργικοί ελκυστήρες, δύο ραντιστικά μηχανήματα και μία δεξαμενή, ενώ κινδύνευσαν ζώα που εγκλωβίστηκαν σε μαντριά. Λαμπρό, Καλλυντήριο, Ομηρικό, Σκιάδα, Βραγιά, Οργάνη, Άρατος, Δοκός, Σύμβολα, είναι τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο, με τον Δήμο Αρριανών επί ποδός και να μοιράζει σε οικισμούς εμφιαλωμένο νερό καθώς πλημμύρισαν γεωτρήσεις και το νερό του δικτύου κρίθηκε ακατάλληλο. Στον Δοκό ειδικότερα, το νερό παρέσυρε το βόρειο τμήμα του τοιχίου του νεκροταφείου, λόγω πτώσης κολώνων της ΔΕΗ διακόπηκε και η ρευματοδότηση, ενώ ένας 40χρονος άνδρας κινδύνευσε να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά αλλά η επέμβαση των πυροσβεστών απέτρεψε τα χειρότερα. Στον δε Άρατο, κτηνοτρόφος τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά αλλά διακομίστηκε για περίθαλψη από την ΕΜΑΚ, στην προσπάθειά του να διασώσει τις αγελάδες του που είχαν εγκλωβιστεί στον πλημμυρισμένο στάβλο. Επίσης, το Γυμνάσιο της Οργάνης δεν λειτούργησε αφού οι καθηγητές δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο σχολείο, ενώ και το λεωφορείο που μεταφέρει μαθητές του χωριού σε Λύκεια της Κομοτηνής, δεν κατάφερε να προσεγγίσει τον οικισμό. Έντονα φαινόμενα χτύπησαν όμως και την περιοχή του Ιάσμου, όπου άρπαξε φωτιά κολώνα της ΔΕΗ με την πυροσβεστική να επεμβαίνει ξανά, ενώ μηχανήματα του Δήμου απεγκλώβισαν οχήματα στην περιοχή του Κοπτερού. Στην Κομοτηνή αυξημένες ποσότητες βροχής συγκεντρώθηκαν σε κτήματα, δρόμους και αυλές, με την πυροσβεστική να επεμβαίνει για αντλήσεις υδάτων.

Στις πληγείσες περιοχές βρέθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος και δήλωσε: «Ήταν μια δύσκολη μέρα με πρωτοφανείς βροχοπτώσεις σε ολόκληρη τη Ροδόπη που προξένησαν πολλές ζημιές σε οικισμούς, σε σπαρτά, και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένα σημεία του οδοστρώματος. Η καταγραφή και άμεση παρέμβαση είναι επιβεβλημένη. Ήδη έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση από συνεργεία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ».