Αυτές είναι οι «έφηβες βουλευτίνες» που θα λάβουν μέρος στην ΚΒ’ Σύνοδο του Ιουλίου

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα η ηλεκτρονική κλήρωση για την ανάδειξη των 300 «εφήβων βουλευτών» και των αναπληρωματικών τους, που θα λάβουν μέρος στην ΚΒ’ Σύνοδο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων».

Φέτος στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος 21.682 μαθητές (9.448 αγόρια και 12.234 κορίτσια) από 969 σχολεία (898 σχολεία από την Ελλάδα, 58 από την Κύπρο, 13 ελληνικά σχολεία του εξωτερικού). Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα, να παίξουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν μέσω ειδικών διαδικτυακών εφαρμογών.

Από τον Νομό Ροδόπης έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα συνολικά 134 μαθητές από 5 σχολεία (35 Α’ Λυκείου και 99 Β’Λυκείου), από τους οποίους επελέγησαν να συμμετάσχουν στην κλήρωση οι 56 (11 Α’ Λυκείου και 45 Β’ Λυκείου).

Τις τρεις έδρες που αναλογούν στον Νομό μας, καταλαμβάνουν όπως προέκυψε από την κλήρωση, οι μαθήτριες: Σωτηρία Τζαμπαζίδου (2ο ΓΕΛ Κομοτηνής), Αποστολία Γκαγκά (1ο ΓΕΛ Κομοτηνής) και Ευδοκία Χαρίτου (3ο ΓΕΛ Κομοτηνής).

Στις ισάριθμες θέσεις των αναπληρωματικών «εφήβων βουλευτών» για το Νομό Ροδόπης κληρώθηκαν οι μαθήτριες: Ανδρονίκη Πορτοκάλογλου (Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών), Μαρία Κούσμινα (1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής) και Αλεξάνδρα Τηγανούρια (3ο ΓΕΛ Κομοτηνής).

Οι εργασίες της ΚΒ´ Συνόδου της «Βουλής των Εφήβων» θα πραγματοποιηθούν, όπως κάθε χρόνο, στην Αθήνα, από τις 6 έως τις 10 Ιουλίου 2017. Επίκεντρο του προβληματισμού εφέτος είναι ο ενεργός πολίτης, που ζει και δραστηριοποιείται µε βάση τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και αξίες, παρεμβαίνοντας δημιουργικά για να βελτιώσει την κοινωνία στην οποία ζει.

Στόχος είναι οι εργασίες της Συνόδου να αποτελέσουν για τους μαθητές μια ανοικτή πλατφόρμα προβληματισμού, ανάδειξης καλών πρακτικών, ανταλλαγής εμπειριών συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις, μέσα και έξω από το σχολείο, αλλά και κατάθεσης νέων ιδεών και προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση και να ενθαρρύνουν και άλλους εφήβους να εκφράζονται, να συμμετέχουν, να παρεμβαίνουν στα κοινά