Στις 23.710 ευρώ το κόστος των δράσεων και εκδηλώσεων του Φεστιβάλ

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης έχει ξεκινήσει. Το τριήμερο, κατά το οποίο θα λάβουν χώρα οι δράσεις και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, είναι από την Παρασκευή 22 έως την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Στόχος του θεσμού είναι να αποτελεί πυλώνα τουριστικής – πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, να συμβάλλει στην πολιτισμική συνένωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, μέσω της αρχαίας Εγνατίας οδού, στη σηματοδότηση και διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία και τη σημερινή τουριστική – πολιτιστική δραστηριότητα. Ακόμη στόχο αποτελούν αφενός η ανάδειξη της αρχαίας Εγνατίας οδού και αφετέρου η προσέλκυση τουριστών στην περιοχή.

Το κόστος των δράσεων και των εκδηλώσεων του φετινού VIA EGNATIA ανέρχεται στο ποσό των 23.710 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 6 υπέρ έναντι 3 λευκά, από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Συγκεκριμένα, διαχώρισαν τη θέση τους και ψήφισαν «λευκό» οι κ.κ. Φώτης Καραλίδης, Αρχέλαος Γρανάς και Αναστάσιος Τσαλδαρίδης. Το επιχείρημα που πρόβαλαν οι τελευταίοι είναι ότι διαφωνούν με τον προϋπολογισμό της κάθε δαπάνης, έτσι όπως είναι προγραμματισμένες, και θεωρούν ότι δεν αγγίζουν τις πραγματικές ανάγκες.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του τριήμερου Φεστιβάλ, ενδιαφέρον, πέρα από τις επιμέρους δράσεις, παρουσιάζει το γεγονός ότι προβλέπεται η ταυτόχρονη παρουσίαση – προβολή των δράσεων, μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και οθονών προβολής, σε διάφορα σημεία της Κομοτηνής.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα ανά ημέρα του Φεστιβάλ VIA EGNATIA:

Παρασκευή 22/09/2017

  • 19:00 – 21:00: Έναρξη δράσεων – εκδηλώσεων/ Ενημερωτική εκδήλωση – Ημερίδα για την ανάδειξη της γεωπολιτικής σημασίας της Εγνατίας Οδού.

Συντελεστές: Επιστημονικό Προσωπικό (Μέλη Δ.Ε.Π.) του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.)

Χώρος: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Μουσική επένδυση εκδήλωσης από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Α.Μ.Θ.

  • Έκθεση φωτογραφίας αρχαίων ευρημάτων της Εγνατίας Οδού

Λειτουργία της έκθεσης: Παρασκευή 22/09/2017 – Κυριακή 24/09/2017, 19:00 – 21:00.

Χώρος: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

  • 19:00 – 21:00 : Ταυτόχρονη παρουσίαση – προβολή των ανωτέρω σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και οθονών προβολής: Βυζαντινό τείχος, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Μέγαρο Μουσικής, Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής – Ηρώο (Σπαθί), οδός Βενιζέλου.

Σάββατο 23/09/2017

  • 11:00 – 13:00 Έργο: «Θέατρο Σκιών» / Θεατρική Παράσταση σχετική με τη δράση «VIA EGNATIA» (κυρίως για παιδιά)

Χώρος: Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε κατάλληλο χώρο στο Πάρκο της Περιφέρειας

  • Δράση (απόγευμα): «VIA EGNATIA RUN»: Δράση – αγώνας δρόμου εντός πόλης με τη συμμετοχή συλλόγων και σωματείων της Κομοτηνής και του κοινού, για την ανάδειξη των πολιτιστικών -ιστορικών μνημείων της πόλης, με επιτόπου δράσεις σ’ αυτά (μουσική, χορός κ.ά.).

Συντελεστές: Σύλλογοι – Φορείς της Κομοτηνής

Χώρος: Διαδρομή 5 χλμ. εντός της Κομοτηνής, η χάραξη της οποίας θα γίνει σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς (Δήμος Κομοτηνής, Αστυνομία, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ.ά.). Στο πλαίσιο σχεδιασμού, οργάνωσης και υλοποίησης της δράσης περιλαμβάνονται ενδεικτικά μετάλλια συμμετεχόντων – αναμνηστικά μετάλλια, έντυπα – δηλώσεις συμμετοχής (1.000 τεμάχια), ενημερωτικά φυλλάδια (1.000 τεμάχια), αφίσες (100 τεμάχια), παραγωγές – μακέτες μεταλλίων και εντύπων, βεβαιώσεις για τους συμμετέχοντες, εθελοντές, κ.ά., μπόνερ δράσης, τραπεζάκια, καθίσματα, κώνοι, μεγαφωνικές εγκαταστάσεις στους χώρους εκκίνησης και τερματισμού, διαφήμιση – προβολή της δράσης κ.λ.π.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία – συνδρομή των ΕΚΑΒ, «ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ», Ιατρών / Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Ροδόπης, Στρατού, Δήμων Π.Ε. Ροδόπης, Τ.Ε.Φ.Α.Α, Β’/θμιας Εκπαίδευσης, Εθελοντών κ.λ.π.

  • 21:00 – 23:00: Κεντρική Μουσική Εκδήλωση με τη μπάντα Κόζα Μόστρα στο Βυζαντινό Τείχος Κομοτηνής.
  • 19:00 – 23:00: Ταυτόχρονη παρουσίαση – προβολή των ανωτέρω σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και οθονών προβολής: Βυζαντινό τείχος, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Μέγαρο Μουσικής, Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής – Ηρώο (Σπαθί), οδός Βενιζέλου.

Κυριακή 24/09/2017

  • 18:00 – 20:00: Δράση: Μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή DJ και δωρεάν προσφορά ροφημάτων καφέ από καφεπώλες της περιοχής.

Συντελεστές: Καφεπώλες της Π.Ε. Ροδόπης/ DJ

Χώρος: Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής.

  • 20:00 – 23:00: Μουσική εκδήλωση – 1η Μουσική Συνάντηση Τοπικών Συγκροτημάτων Ροδόπης στο Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής.
  • 18:00 – 23:00: Ταυτόχρονη παρουσίαση – προβολή των ανωτέρω σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης μέσω ηλεκτρονικής διασύνδεσης και οθονών προβολής: Σιδηροδρομικός Σταθμός, Μέγαρο Μουσικής, Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής – Ηρώο (Σπαθί), οδός Βενιζέλου.

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες ανά δράση του Φεστιβάλ