Κατά 33% μειώθηκε ο αριθμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων στη Ροδόπη την τελευταία τριετία, περίοδο λειτουργίας του κάθετου άξονα Κομοτηνής-Βουλγαρίας, έχοντας απομείνει από 150, λιγότερα από 100. Παράλληλα, και οι τζίροι τους σημειώνουν ελεύθερη πτώση, μέχρι και κατά 80% το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αυτά τόνισε ο εκπρόσωπος του τοπικού σωματείου βενζινοπωλών, κ. Γρηγόρης Κακαρέλης, στη συνάντηση που είχαν στην Κομοτηνή παράγοντες της αγοράς της περιοχής, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργο Ασμάτογλου, στο πλαίσιο επίσκεψης του τελευταίου, συνοδευόμενου από τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΠΕΚ.

Ο κ. Γρ. Κακαρέλης.
Ο κ. Γρ. Κακαρέλης.

“Ο κόσμος ψωνίζει από τη Βουλγαρία τα πάντα όλα”

«Όλη η Ροδόπη πηγαίνει στη Βουλγαρία και ψωνίζει τα πάντα όλα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κακαρέλης, προσθέτοντας πως από τη δυνατότητα πρόσβασης του ντόπιου καταναλωτικού κοινού στην αγορά της γειτονικής χώρας, περισσότερο πλήττεται ο κλάδος των υγρών καυσίμων. «Προμηθεύονται από τη Βουλγαρία πετρέλαιο κίνησης, αέριο, φιάλες υγραερίου», σημείωσε ο κ. Κακαρέλης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, χονδρικά, πως «όταν η βενζίνη εδώ πωλείται 1,50 ευρώ / λίτρο και στη Βουλγαρία 1 ευρώ / λίτρο λόγω χαμηλότερων φόρων, ΦΠΑ, ΕΦΚ, είναι μια σημαντική διαφορά κόστους…». Πάντως, αναγνώρισε πως οι καταναλωτές «αναγκάζονται» να κάνουν τις αγορές τους από τη γείτονα, εξ αιτίας της οικονομικής καχεξίας τους: «Δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε, διότι όλα τα νοικοκυριά έχουν οικονομικά προβλήματα. Οι μισθοί και οι συντάξεις συνεχώς περικόπτονται, και την ίδια ώρα τα πάντα ακριβαίνουν, και είναι φυσικό επακόλουθο ο καθένας να αποζητά φθηνότερα προϊόντα».

Ο κ. Αν. Βαφειάδης.
Ο κ. Αν. Βαφειάδης.

“Να μπουν διόδια στα σύνορα – Στη Βουλγαρία πηγαίνουν για ψώνια οι έχοντες”

«Το κύριο πρόβλημα με τον οδικό άξονα Κομοτηνής-Βουλγαρίας, είναι οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος στην τοπική μας αγορά των καυσίμων, αλλά και γενικότερα σε όλη την αγορά μας – μάρκετ, εστίαση, ανταλλακτικά, αξεσουάρ, κλπ», επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ανέστης Βαφειάδης, προτείνοντας: «Πρέπει να σκύψουμε στο θέμα, να καλλιεργήσουμε την καταναλωτική συνείδηση με ενημέρωση του κοινού ότι όλη αυτή η κατάσταση αποβαίνει εις βάρος όλων μας καθώς χάνονται θέσεις εργασίας, κλείνουν επιχειρήσεις, με ότι όλα αυτά συνεπάγονται, όχι για το μακρινό αλλά και για το ορατό μέλλον. Παράλληλα καλούμε την πολιτεία να θεσπίσει φοροαπαλλαγές με τις αποδείξεις των ελληνικών μαγαζιών να εκπίπτουν από τη φορολογία εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και να εγκαταστήσει διόδια στα σύνορα ώστε να μπει ένα ανάχωμα στην καταναλωτική μετανάστευση». Μάλιστα, ο κ. Βαφειάδης, υποστήριξε γλαφυρά πως «αυτοί που πηγαίνουν για ψώνια στη Βουλγαρία δεν είναι οι φτωχότεροι, οι οποίοι είναι πιο περήφανοι για τη χώρα τους, αλλά οι έχοντες».

Ο κ. Γ. Ασμάτογλου.
Ο κ. Γ. Ασμάτογλου.

“Ανοιχτή τρύπα ο δρόμος προς Βουλγαρία”

Από την πλευρά του ο κ. Ασμάτογλου, χαρακτηρίζοντας την οδική διασύνδεση Κομοτηνής-Βουλγαρίας ως «ανοιχτή τρύπα απώλειας εθνικού εισοδήματος», ασπάστηκε τις ανησυχίες των συνομιλητών του και υιοθέτησε τις προτάσεις τους. «Οι δρόμοι και οι πύλες που ανοίγονται προς μια γειτονική χώρα, έχουν τα θετικά τους έχουν και τα αρνητικά τους», ανέφερε, και συμπλήρωσε: «Να κρατήσουμε τα θετικά και να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά. Στη Βουλγαρία λόγω χαμηλότερης φορολόγησης των επιχειρήσεων, υπάρχουν φθηνότερες τιμές και «αναγκάζονται» οι ντόπιοι καταναλωτές να πηγαίνουν εκεί. Αυτό σημαίνει υστέρηση εσόδων για τις ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το φάσμα της μη βιωσιμότητας. Εμείς προτείνουμε οι αποδείξεις των ελληνικών μαγαζιών, για τους καταναλωτές που έχουν μικρή αγοραστική δύναμη, να εκπίπτουν ολοκληρωτικά από τον φόρο εισοδήματός τους. Έτσι θα κινηθεί η οικονομία και μόνο θετικά θα έχει το κράτος. Η πολιτεία οφείλει να κρατήσει τους Έλληνες να αγοράζουν από την ελληνική αγορά και όχι από γειτονική χώρα».

Ο κ. Ασμάτογλου, με αντιπροσωπεία πρατηριούχων της Κομοτηνής.
Ο κ. Ασμάτογλου, με αντιπροσωπεία πρατηριούχων της Κομοτηνής.

“Βουτιά” και οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης

Αναφορικά με τη φετινή κίνηση στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Ασμάτογλου μίλησε για μείωση της τάξης του 40%: «Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι φέτος ακριβότερο κατά 12%. Κατά 6% λόγω της αύξησης του ΕΦΚ, και κατά 6% λόγω της αύξησης των διυλιστηριακών τιμών συνεπεία της αύξησης της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου. Το πρώτο δεκαπενθήμερο της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, παρατηρείται μείωση κατανάλωσης σε σχέση με πέρσι, κατά 40%. Ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, είχαμε 20% μείωση συγκριτικά με πρόπερσι. Αυτό σημαίνει μείωση του κύκλου εργασιών της πετρελαιαγοράς και υστέρηση εισροών στα ταμεία του κράτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ), στερεί και έσοδα από τους πρατηριούχους με αποτέλεσμα να τους καθιστά μη βιώσιμους και να διογκώνεται η ανεργία αφού κάθε πρατήριο απασχολεί κατά μέσο όρο δύο εργαζομένους, άρα στα 20.000 πρατήρια που θα βάλουν λουκέτο, 40.000 άνεργοι, με επιβάρυνση των κονδυλίων για τα επιδόματα ανεργίας και φυσικά και έλλειψη φορολογικών εισροών στα ταμεία του κράτους. Εμείς λέμε από τώρα να μην αυξηθεί και τη νέα χρονιά ο ΕΦΚ στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης».

“Ένας-δύο κακοί συνάδελφοι στην περιοχή πιθανότατα δρουν με τρόπο όχι ορθόδοξο”

Ο κ. Ασμάτογλου σχολίασε και το «κακώς κείμενο» που εντοπίζεται στη Θράκη: «Στην περιοχή παρατηρούνται χαμηλές τιμές εξαιτίας ενός-δύο κακών συναδέλφων που ρίχνουν το κέρδος τους και προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί πιθανότατα δρουν κατά τρόπο όχι ορθόδοξο», ανέφερε καταγγελτικά, και επισήμανε: «Για να μπορέσει ένα πρατήριο να επιβιώσει, πρέπει να κινείται σε σωστά περιθώρια κέρδους. Το πολύ χαμηλό κέρδος που επιλέγουν αυτοί οι συνάδελφοι και που εξαναγκάζει τους υπόλοιπους να δουλεύουν επίσης με χαμηλός κέρδος, στο κόκκινο, και να διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους, εγείρει ερωτηματικά. Εμείς ζητάμε από την πολιτεία απόλυτο έλεγχο σε όλα τα στάδια διακίνησης καυσίμων. Ζητάμε διαφάνεια και εξυγίανση της αγοράς που υπολογίζεται ότι θα φέρει στον εθνικό κορβανά περί το ένα δισ. ευρώ ετησίως».

Ντόμινο λουκέτων στην αγορά των ΜμΕ

Συνάμα, ως αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ, ο κ. Ασμάτογλου, περιέγραψε με μελανά χρώματα το τοπίο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας: «Είχαμε προβλέψει 18.100 λουκέτα το β΄ εξάμηνο του 2016. Επιβεβαιωθήκαμε και ίσως ξεπεράσουμε και τις 20.000, συνεπεία της υψηλής φορολογίας, του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ κλπ. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης και αυτές επωμίζονται το μεγαλύτερο φοροδοτικό  ποσοστό. Αν εκλείψουν, το κράτος δεν θα πιάνει τους στόχους του».

Στον κ. Γιώργο Ασμάτογλου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, δώρισε μια ενθύμια κονκάρδα με το έμβλημα της Ομοσπονδίας.