Έναν καινούργιο θεσμό, που θα έχει ως σημείο αναφοράς το παραλιακό τόξο και σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών, δημιούργησε και θα επιχειρήσει να καθιερώσει, αρχής γενομένης από φέτος, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο λόγος για το «Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους», που ενδεικτικά θα περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακά γλέντια σε πλατείες στα ψαροχώρια με παραδοσιακή κουζίνα, Dj πάρτι σε παραλιακούς οικισμούς, ναυτικούς και κολυμβητικούς αγώνες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, δράσεις ευρείας απήχησης που στοχεύουν κυρίως στη νεολαία και τα παιδιά όπως δράσεις από συνεργαζόμενους φορείς (ομίλους φίλων θαλάσσης, ναυταθλητικούς ομίλους κ.ά.) π.χ. με σκάφη σε λιμάνια, δράσεις γνωριμίας μικρών αλλά και της νεολαίας με το Θρακικό Πέλαγος π.χ. ειδικές παρουσιάσεις – αναφορές, προβολή βίντεο, διεξαγωγή παιχνιδιών κ.ά., δράση για τα παιδιά με τίτλο «Ζωγραφίζω τη θάλασσα» σε συνεργασία με φορείς οι οποίοι εξειδικεύονται σε δράσεις με παιδιά, έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Θρακικό Πέλαγος, επίδειξη από ναυαγοσώστες τεχνικών πρώτων βοηθειών για άτομα που κινδυνεύουν στη θάλασσα, πρόσβαση – ενημέρωση πολιτών σε σκάφη του Λιμενικού Σώματος, παρουσίαση της γαστρονομίας του Θρακικού Πελάγους σε συνδυασμό με την προβολή της πολιτιστικής παράδοσης της Περιφέρειας, όπως μουσικό/ά πρόγραμμα/τα με μουσικές αναφορές στη θάλασσα και σε ελληνικά τραγούδια, δράσεις ευρείας απήχησης με παρουσίαση της γαστρονομίας του Θρακικού Πελάγους, σε συνδυασμό με την προβολή της πολιτιστικής παράδοσης της Περιφέρειας κ.ά.

Οι στόχοι του Φεστιβάλ είναι, παράλληλα με την προβολή του Θρακικού Πελάγους και των επιμέρους πτυχών του, να ενημερώνεται και να εκπαιδεύεται η νέα γενιά σε θέματα θάλασσας και υγρού στοιχείου, να ψυχαγωγείται πλήθος κόσμου, να προβάλλεται και να αξιοποιείται το τουριστικό προϊόν της περιοχής που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη θάλασσα, και επίσης να κινητοποιείται και να αξιοποιείται το πλούσιο δυναμικό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Για τις προαναφερόμενες δράσεις δέον είναι να υπάρχει συνεργασία – συμμετοχή, άμεση ή έμμεση, με φορείς όπως εμπορικούς συλλόγους, δήμους, οργανισμούς λιμένων, Λιμενικό Σώμα, ναυτοπροσκόπους, ενώσεις πολιτιστικών φορέων, ναυτικούς ομίλους, ομίλους φίλων θαλάσσης, συλλόγους αλιέων, ναυαγοσώστες, επιμελητήρια, ελληνική συνομοσπονδία εμπορίου και επιχειρηματικότητας, γενική συνομοσπονδία επαγγελματιών βιοτεχνών εμπόρων Ελλάδας, πολιτική προστασία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Στρατός κ.ά.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης το 1ο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους θα πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα από 30 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου 2018. Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν προϋπολογιζόμενη δαπάνη 9.700 ευρώ και είναι οι εξής:

  • Εναρκτήρια εκδήλωση στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, με ομιλίες και έκθεση φωτογραφίας σε μια προσπάθεια ανάδειξης των θησαυρών που έχουν ανασυρθεί από το βυθό του Θρακικού Πελάγους, καθώς και παρουσίασης των λιμανιών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.
  • Εθελοντικός καθαρισμός λιμανιού και παράπλευρης ακτής στο Λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας, με παράλληλες δράσης καλλωπισμού (πχ τοποθέτηση φυτών, graffiti κλπ) σε συνεργασία με συλλόγους της περιοχής προκειμένου να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου στην προστασία της θάλασσας και των ακτών.
  • Επίδειξη σκαφών Optimist, Laser 4,7, 470 class με σεμινάριο ονοματολογίας εντός θαλάσσης στο λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους με δυνατότητα συμμετοχής σε πλεύση των παριστάμενων, ώστε να γίνει γνωστό το θαλάσσιο άθλημα στο ευρύ κοινό σε συνεργασία με το Ναυτικό Όμιλο.
  • Γιορτή παραδοσιακής τοπικής γαστρονομίας σε συνεργασία με τοπικούς Συλλόγους που θα παρασκευάσουν και θα προσφέρουν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα
  • Μουσική Κάλυψη της γιορτής Γαστρονομίας από τους κάτωθι εγνωσμένου κύρους εντόπιους καλλιτέχνες, που με το έργο τους ταξίδεψαν το ηχόχρωμα της Θρακικής μουσικής παράδοσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  1. Χατζόπουλο Χρήστο (κιθάρα, τραγούδι)
  2. Παγκοζίδη Ιωάννη (ούτι, λύρες, τραγούδι)
  3. Πετρά Κυριάκο (βιολί)
  • Μουσική θεατρική παράσταση «Το παραμύθι της μουσικής» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της πολυβραβευμένης συγγραφέως Βασιλικής Νευροκοπλή και η αφήγηση του οποίου διαδραματίζεται στη Μαρώνεια κατά τη Βυζαντινή περίοδο, με τη συμμετοχή πέντε μουσικών, μίας ηθοποιού και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας κατόπιν σχετικής άδειας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Η υλοποίηση του 1ου Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους στα παράλια της Ροδόπης εγκρίθηκε την Τετάρτη, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Το θέμα καταψήφισαν 3 από τα 8 παριστάμενα μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα οι Βασίλης Τραϊφόρος, Αναστάσιος Τσαλδαρίδης και Γεώργιος Ζιμπίδης – ο πρώτος δηλώνοντας τη διαφωνία του με την όλη διοργάνωση και οι άλλοι δύο προβάλλοντας ενστάσεις για τον προγραμματισμό και την οργάνωση του Φεστιβάλ.