Μετά από τα σχετικά έκτακτα δελτία της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού από απόψε, Πέμπτη 4/1 έως και την Κυριακή 7/1.

Έκτακτη, ευρεία σύσκεψη, του Συντονιστικoύ Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ροδόπης, με θέμα «τον σχεδιασμό και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και προστασίας προς αντιμετώπιση των προβλεπόμενων έκτακτων ακραίων καιρικών φαινομένων», πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, και τη συμμετοχή του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Εμπορίου και Οικονομικών ΑΜ-Θ κ. Οντέρ Μουμίν, του επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής, δημοτικού συμβούλου κ. Θέμη Τζενετίδη, του Δημάρχου Μαρωνείας – Σαππών κ. Γιάννη Σταυρίδη, του Δημάρχου Αρριανών κ. Αμέτ Ριτβάν, του Δημάρχου  Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ, του Αντιδημάρχου Υποδομών και Περιβάλλοντος του Δήμου Κομοτηνής κ. Ισμαήλ Λεβέντ, του περιφερειακού συμβούλου Αχμέτ Ιμπράμ, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής κ. Κώστα Παπάζογλου, του Υποδιοικητή της Δ/νσης Αστυνομίας Ροδόπης κ. Γιώργου Ζιώγα, και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και του Δήμου Κομοτηνής.

Κατά τη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα του μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, τόσο σε επίπεδο μηχανημάτων όσο και υπηρεσιών, ενώ επιπλέον επικαιροποιήθηκε η καταγραφή από κάθε φορέα, των δυνατοτήτων εκάστου, ώστε να επιτευχθεί μια κοινή  γραμμή δράσης και αντιμετώπισης των περιστατικών αμέσου ανάγκης που τυχόν προκύψουν.

Με άξονα την προσπάθεια για από κοινού δράση, και στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση οιουδήποτε περιστατικού προκύψει, οι φορείς εφιστούν την προσοχή και την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες – παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας – ώστε να αποφευχθούν περιστατικά διακινδύνευσης  και τραυματισμών.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν τα κατά τόπους κέντρα φιλοξενίας αστέγων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή παγετού στους Δήμους της Ροδόπης.

Γενικότερα, δε, εφιστάται η προσοχή σε κάθε είδους μετακίνηση πεζών και οδηγών, η αποφυγή ορειβασίας, κυνηγιού, ψαρέματος και κάθε είδους δραστηριότητας όπου ενδέχεται η απώλεια προσανατολισμού,  ενώ συνιστάται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων όπου κρίνεται αναγκαίο, η κατανάλωση καυσίμων κατάλληλων για το είδος κάθε μηχανής, ο εφοδιασμός με κατάλληλα ρούχα και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια.