Επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς, τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης ΑΜ-Θ, και τους Βουλευτές Ροδόπης, απέστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Δυτικής Θράκης, κ. Αμέτ Ερτζάν, ζητώντας την άμεση επίλυση του προβλήματος της αδυναμίας μεταφοράς των μαθητών των ορεινών χωριών στα σχολεία τους, εξ αιτίας των άκαρπων διαγωνισμών ανάδειξης αναδόχων, καθώς δεν εκδηλώνεται σχετικό ενδιαφέρον.

Η επιστολή του κ. Αμέτ Ερτζάν:

«Προς:

– τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Νικόλαο Φίλη,

– τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή,

– την Αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, κ. Αθανασία Αναγνωστοπούλου,

– τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Γιώργο Παυλίδη,

– τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπ/σης ΑΜ-Θ, κ. Παναγιώτη Κεραμάρη,

– τον Βουλευτή Ροδόπης του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μουσταφά Μουσταφά,

– τον Βουλευτή Ροδόπης του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αϊχάν Καρά Γιουσόυφ,

– τον Βουλευτή Ροδόπης του κόμματος ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Με την παρούσα θέλω να επιστήσω την προσοχή σας αναφορικά με το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών μας από τα παρακάτω αναφερόμενα χωριά προς τις σχολικές μονάδες, το οποίο προέκυψε από συγχώνευση των Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων, όπως αυτές αποφασίστηκαν από το σχολικό έτος 2011-2012 έως σήμερα από τον πρώην Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τα σχολεία που βρίσκονται στον ορεινό όγκο.

Πιο συγκεκριμένα, η ορεινή περιοχή του Νομού Ροδόπης, είναι εκ των πραγμάτων δύσβατη και δυσπρόσιτη, με αποτέλεσμα να καθίσταται όλως δυσχερής, εξαιτίας της απουσίας ολοκληρωμένου οδικού δικτύου (ο διαγωνισμός που προκηρύσσεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την ανάληψη μεταφορικού έργου για μεταφορά μαθητών από τα ως άνω αναφερόμενα χωριά, κηρύσσεται άκαρπος λόγω της δύσκολης πρόσβασης μέσω κακοτράχαλων χωματόδρομων), η μετακίνηση των μαθητών προς τα νέα σχολεία εν όψει των ως άνω συγχωνεύσεων των σχολικών μονάδων των ορεινών όγκων και πιο συγκεκριμένα, από τους οικισμούς Σαρακηνή, Κάτω Βυρσίνη, Σμιγάδα, κ.ά.

Δεδομένου, δε, του γεγονότος, ότι οι γονείς των συγκεκριμένων μαθητών αδυνατούν να μετακινούν οι ίδιοι τα παιδιά τους λόγω της αγροκτηνοτροφικής κατά κύριο λόγο εργασίας τους, αλλά και λόγω σοβαρών οικονομικών τους προβλημάτων, καθίσταται ΑΜΕΣΗ η ανάγκη πρόβλεψης και χορήγησης σχετικών και ανάλογων του κόστους μεταφοράς πιστώσεων εκ μέρους του Υπουργείου σας, για τη μετακίνηση των μαθητών αυτών προς τις σχολικές μονάδες που φοιτούν, με παράλληλη αύξηση των δρομολογίων για την καλύτερη δυνατή μεταφορά τους.

Επίσης έχουν πρόβλημα μεταφοράς και τα χωριά του Νομού Έβρου, δηλαδή: Ατάρνη, Πέραμα και Κόμαρος. Από αυτά τα χωριά πρέπει να μεταφέρονται οι μαθητές στο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο, επίσης και τα νήπια στο νηπιαγωγείο που βρίσκεται στον οικισμό Αύρα.

Σημειώνεται, ότι με τις συγχωνεύσεις έχει επέλθει οικονομικό όφελος για την πολιτεία, και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν τα παιδιά μας μετά την κατάργηση των σχολείων να ζημιώνονται λόγω της έλλειψης πρόνοιας εκ μέρους της πολιτείας για τη μεταφορά τους προς τα νέα σχολεία.

Σας παρακαλούμε θερμά να δώσετε τη δέουσα προσοχή σε αυτό το θέμα και να προβείτε όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι μαθητές να μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως τα μαθήματα και να μη χάσουν τη σχολική χρονιά.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας».