• “Η Φώφη τους τα έχει δώσει όλα”.

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ“Άλλο είναι το ρεπορτάζ και τα σενάρια, και άλλο η κινητοποίηση ενός συγκεκριμένου τάγματος δολοφονίας χαρακτήρων”, σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης σχολιάζοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο κόκκινο 105,5” δημοσιεύματα που αφορούσαν την πιθανή συμμετοχή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. “Είναι ακροβολισμένοι, μισθωτοί σε συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα, και έχουν στόχο να πλήξουν χαρακτηρολογικά οποιονδήποτε ή οποιαδήποτε θεωρούν ότι τους χαλάει το κεντρικό αφήγημα – το “αμήν και πότε θα κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό” – για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά και άλλα ατομικά, προσωπικά τους συμφέροντα. Αυτό εξελίχθηκε και στην περίπτωση αυτή, όχι μόνο με μένα, με πολλούς ακόμη”, υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας οτι “ωστόσο η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και ήρθε η ώρα χτες…εγώ είχα προαναγγείλει ότι δεν υπήρχε τέτοιο σενάριο σε εξέλιξη. Άρα είχα κάθε δυνατότητα χτες να ξαναπώ όλα όσα πιστεύω, αποδεικνύοντας ότι δεν τα λέω με ιδιοτέλεια, αλλά και πόσο πραγματικά επικίνδυνο και οργανωμένο είναι αυτό το τάγμα δολοφονίας χαρακτήρων που έχει ως κέντρο τον γνωστό όμιλο Μαρινάκη-Μητσοτάκη”.

“Η Φώφη τους τα έχει δώσει όλα”
Ο Γ. Ραγκούσης εκτίμησε ότι “αυτοί θέλουν να κρατήσουν υποδουλωμένο τον χώρο της κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής στο τσεπάκι τους, και δυστυχώς η Φώφη Γεννηματά τους τα έχει δώσει όλα για να το έχουν ανά πάσα στιγμή μετά τις εκλογές ως ένα όργανο εξυπηρέτησης των πολιτικών τους σχεδιασμών. Όποιος χαλάει αυτό το αφήγημα δέχεται αυτές τις επιθέσεις, ιδίως όταν αυτή η άλλη εναλλακτική έχει απήχηση. Και σας διαβεβαιώνω ότι έχει απήχηση στην εκλογική βάση της κεντροαριστεράς η άποψη ότι πρέπει να κινηθούμε σε σύγχρονη, ευρωπαϊκή λογική συμμαχιών, που προφανώς περιλαμβάνει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και αποκλείει τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μαρινάκη. Και συμπλήρωσε: “Εγώ δεν πιστεύω ότι η κ. Γεννηματά πέφτει στην παγίδα, δυστυχώς μας εξαπάτησε όλους, εκλέχθηκε πρόεδρος ενός κόμματος για να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία, και από τις αρχές του 2018 έχει υπαχθεί πλήρως στην εξυπηρέτηση των εκλογικών σχεδίων του κ. Μητσοτάκη”.

Τα «ναι» και τα «όχι» που ήθελε ο Μητσοτάκης…
Ακόμη ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι “ο κ. Μητσοτάκης σε όλη αυτή τη διαδρομή είχε την ανάγκη δύο-τριών μεγάλων “ναι” και “όχι”. Ήθελε το “ναι” στην άμεση πραγματοποίηση εκλογών, ήθελε το “η Novartis είναι σκευωρία” – και το είπε η κ. Γεννηματά πολλές φορές μέσα στη Βουλή όπως είπε και “εδώ και τώρα εκλογές”. Ήθελε επίσης το “όχι στην απλή αναλογική” και του το έδωσε η κ. Γεννηματά. Ήθελε και το “όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών”. Αυτά όλα του τα έδωσε συνειδητά η ίδια, πιστεύω απόλυτα ότι της επιβλήθηκε από το γνωστό οικονομικό και πολιτικό κέντρο, από όπου δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είναι απολύτως εξαρτημένη. Άρα εκ του αποτελέσματος δεν πιστεύω ότι έγινε τίποτε από όλα αυτά τυχαία, ή ότι έπεσε την παγίδα”. Το εν λόγω σκηνικό μάλιστα κατά τον κ. Ραγκούση, “θα έχει εκλογική επίπτωση για το Κίνημα Αλλαγής, θα έχει πάρα πολύ κακή εκλογική επίδοση. Δυστυχώς μέσα στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχει σε επίπεδο βάσης και ένα κομμάτι γαλουχημένο από την ηγεσία Βενιζέλου σε μια τελείως εξουσιολάγνα, κρατικοδίαιτη λογική. Αυτοί θα κοιτάξουν πώς θα αρπάξουν καμία θέση αν κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης. Οι υπόλοιποι που δεν είναι τέτοιοι άνθρωποι, απλώς έχουν ένα συναισθηματικό δέσιμο με το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντιδράσουν και να μην τιμωρήσουν την κ. Γεννηματά για όλες αυτές τις επιλογές”.

Το μήνυμα που εστάλη μετά τη σύγκρουση του Μαξίμου με τον Μαρινάκη
“Πότε η κ. Γεννηματά ζήτησε – αιφνιδιαστικά – εκλογές έχοντας καταργήσει το πολιτικό συμβούλιο που η ίδια διόρισε κατά τρόπο τελείως προσβλητικό για τα μέλη του; Πότε βγήκε και ζήτησε αιφνιδιαστικά εκλογές ερήμην όλου του κομματικού της περίγυρου, των στελεχών του ΚΙΝΑΛ, του πολιτικού συμβουλίου, της εκτελεστικής γραμματείας;”, διερωτήθηκε ο κ. Ραγκούσης, για να πει με νόημα: “Έχει περάσει απαρατήρητο από όλους, αλλά όχι από εμένα”. Και υπενθύμισε: “Εκλογές ζήτησε μία Δευτέρα. Ήταν η Δευτέρα που ακολούθησε τη σύγκρουση των στελεχών του Μαξίμου με τον κ. Μαρινάκη. Ήταν η Δευτέρα που ακολούθησε το Σάββατο που ο κ. Μαρινάκης έκανε εκείνη την τηλεφωνική κλήση με απόκρυψη στον κ. Τζανακόπουλο. Τα συμπεράσματα στους ακροατές μας. Προηγείται η σύγκρουση, κορυφώνεται η σύγκρουση, πατιέται το κουμπί, και τη Δευτέρα η κ. Γεννηματά βγαίνει και ζητάει πρόωρες εκλογές αφήνοντας σύξυλο το σύμπαν”. Για την αιτία, δε, που υπάρχει τέτοια εξάρτηση, όπως είπε χαρακτηριστικά, απάντησε “ρωτήστε την ίδια”.

Συνεργασία με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ τους ο ΣΥΡΙΖΑ
“Εμένα δεν με ενδιαφέρει το γιατί, με ενδιαφέρει ότι “μαγαρίζεται” ξανά ένας χώρος με όρους εξαπάτησης”, συνέχισε ο κ. Ραγκούσης, τονίζοντας: “Φτιάξαμε όλοι μαζί ένα κόμμα που θέλαμε, υποτίθεται ότι είχαμε αποφασίσει να εκπροσωπήσει τον προοδευτικό χώρο. Όχι μόνο του, γιατί δεν μπορεί να ξαναγίνει ένα κόμμα που φτιάχνεται τώρα το μεγάλο ΠΑΣΟΚ, αλλά σε συνεργασία με τις όμορες πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ”. Και εμφατικά πρόσθεσε: “Δεν έχει κανένα νόημα πια για εμένα να σέβομαι την κ. Γεννηματά. Αποκάλυψα ότι όλη αυτή η μεγάλη επιλογή της, που σφετερίστηκε εκλογικά στις εσωκομματικές εκλογές, δηλαδή το να αναλάβει ο καθηγητής κ. Αλιβιζάτος τη διαδικασία οργάνωσης και την τήρηση αμερόληπτων διαδικασιών, ήταν δική μου ιδέα. Εγώ της το είχα προτείνει, εγώ βρήκα τον κ. Αλιβιζάτο. Ενώ εγώ είχα ανάγκη να οικειοποιηθώ ή να αξιοποιήσω αυτή την ιδέα, το έκρυψα μόνο και μόνο από σεβασμό στο γεγονός ότι εκείνη ήταν πρόεδρος της ΔΗΣΥ και άρα ήταν το σωστό να εμφανιστεί ότι εκείνη το είχε προτείνει. Ιδέα δεν είχε για την περίπτωση Αλιβιζάτου, ούτε καμία επινόηση. Πρέπει πια να πέσουν οι μάσκες, να αποκαλυφθεί πλήρως η περίπτωση της κ. Γεννηματά, παίζει πάρα πολύ αρνητικό και πάρα πολύ άσχημο ρόλο στον προοδευτικό χώρο”.

Θετικό σήμα από τον ανασχηματισμό
Τέλος, σχολιάζοντας την προσθήκη στελεχών εκτός ΣΥΡΙΖΑ στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι “όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, είναι ακαταμάχητο το αρχαίο ρητό “αρχή άνδρα δείκνυσι” (στη συγκεκριμένη περίπτωση για γυναίκες), θα ισχύσει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Την κ. Ζορμπά δεν τη γνωρίζω πολιτικά, κατ’ αρχήν, έχω έτσι κι αλλιώς θετική γνώμη για την κ. Ξενογιαννακοπούλου. Θα προσέθετα και την περίπτωση του κ. Κουβέλη. Είναι για μένα θετικό το σήμα που εκπέμπεται από τις επιλογές του πρωθυπουργού, που έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση αξιόλογων στελεχών που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις “ισότιμης” σημασίας με θέσεις που αναλαμβάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντοτε υπό τον πρωθυπουργό. Αυτό το σήμα δεν είχε σταλεί στον προηγούμενο ανασχηματισμό όταν ο κ. Κουβέλης είχε αναλάβει αναπληρωτής του κ. Καμμένου στο Άμυνας. Τώρα είναι ένα καινούργιο πρώτο σήμα, πολύ σημαντικό, δείχνει μία κίνηση του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας με ισότιμους όρους ευρύτερης παράταξης στον προοδευτικό χώρο. Αυτά είναι πρώτα σήματα και αξιολογήσεις, οι μεν υπουργοί θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, μένει να δούμε τα επόμενα σήματα και τις επιλογές”.