Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και στην Ελλάδα με ταχείς ρυθμούς δραστηριότητες στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy), ενός νέου μοντέλου όπου ψηφιακές πλατφόρμες δημιουργούν μία ανοιχτή αγορά για την προσωρινή χρήση αγαθών ή υπηρεσιών που συχνά παρέχουν ιδιώτες. Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσεται η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, που έκανε την εμφάνισή της το 2010. Τότε, η δραστηριότητα αυτή ήταν περιορισμένης εμβέλειας και αμφιβόλου εξέλιξης, καθώς μόνο μερικές δεκάδες καταλύματα στο σύνολο της χώρας είχαν ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η δραστηριότητα άρχισε να αναπτύσσεται με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς από χρόνο σε χρόνο και μέχρι το 2018 περισσότερα από 126.000 καταλύματα είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες στην αγορά με πολλαπλές επιδράσεις.

Πλέον, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται μία σειρά από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, όπως οι Airbnb, TripAdvisor, Booking.com, HomeAway, HouseTrip, Flipkey, 9Flats, Roomorama, trivago, και StayInAthens. Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτό έχουν δημιουργηθεί εταιρείες που διαχειρίζονται για λογαριασμό του ιδιοκτήτη τα ακίνητα που μισθώνει μέσω κάποιας πλατφόρμας, όπως η EazyBnb, η GuestEasy, και η Airbnb management in Greece.

Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το 2010 καταγράφηκε μόλις ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.  Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των καταλυμάτων που διατίθεντο για βραχυχρόνια μίσθωση ήταν ραγδαία: 3 το 2011, 21 το 2012, 43 το 2013, 88 το 2014, 229 το 2015, 768 το 2016, 1.704 το 2017 και 2.738 τον Ιούνιο του 2018.

Παρόλα αυτά, η ποσοστιαία κατανομή των βραχυχρόνιων μισθώσεων μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, φερνει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ στους «ουραγούς» της συγκεκριμένης δραστηριότητας, με ποσοστό της τάξεως του 2,2%. Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΠΕ, οι περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου, καθώς συγκεντρώνουν πάνω από το 60% του συνολικού αριθμού των αναρτήσεων αντίστοιχων καταλυμάτων.

airbnb page 003