ψωμιαδηςΣχετικά με τη χρηματοδότηση των ανασκαφών στην Αμφίπολη, ο Πρόεδρος του ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήλωσε:

«Από την ημέρα που οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης μπήκαν στην καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, και ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά, ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση για το ποιοι πίστεψαν εξαρχής στη σπουδαιότητα των ανασκαφών και αγωνίστηκαν για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τη συνέχιση τους.

Έχω επανειλημμένα τονίσει, πως θα υπερασπιστώ το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Έργο που κατασυκοφαντήθηκε ή αποσιωπήθηκε επιμελώς από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, αλλά ευτυχώς αναγνωρίστηκε από την πλειοψηφία των πολιτών.

Όσον αφορά λοιπόν την ανασκαφή της Αμφίπολης έχω να δηλώσω τα εξής:

Στις 25 Νοεμβρίου 2011 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία χρηματοδοτούσαμε με το ποσό των 80.000 ευρώ τις εργασίες για την ανασκαφή του τύμβου. Η σύμβαση φέρει τις υπογραφές του αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Και είναι προς τιμήν του συναδέλφου μου Κυριάκου Βελόπουλου, γιατί είναι ο μόνος που παραδέχθηκε δημόσια την καθοριστική συμβολή μας στη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας. Αυτοί που επιχειρούν να οικειοποιηθούν το έργο μας, να καρπωθούν τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης για επικοινωνιακούς λόγους, ή ακόμη και να ρίξουν γέφυρες – όπως ο πρώην Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς προφανώς να έχουν πλήρη γνώση των γεγονότων – σε στελέχη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ας είναι τουλάχιστον λίγο πιο προσεκτικοί.

Η παραγωγή έργου γίνεται με υπογραφές, με πράξεις και όχι με θεωρίες».